Ο Πολάκης παραδέχτηκε λάθος μαθηματικές πράξεις για το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην προηγούμενη του κατάθεση είχε βρει έλλειμμα 230 εκατ., αλλά τώρα λέει ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος

Με διπλοεγγραφές και «μαθηματικά του καραγκιόζη» υπολόγισε την «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησαν κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά υποθέσεις στον χώρο της Υγείας πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μετέφερε τα έσοδα μιας χρονιάς και στην επόμενη με αποτέλεσμα να εκτινάξει πλασματικά την διαφορά εσόδων- εξόδων του οργανισμούς σε 230 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα δε με τον κ. Γιώργο Γεωργαντά από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων οι διπλοπεγγραφές του κ. Πολάκη ανέρχονται σε περίπου 167 εκατ. ευρώ.

 

 

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως κάνατε διπλοεγγραφή στα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς. Το ταμειακό υπόλοιπο καταγράφεται ως έσοδο την χρονιά που επετεύχθη και δεν καταγράφεται ως έσοδο και την επομένη όπως κάνατε εσείς.  Τα 166,2 εκατ. ευρώ από τα 230 του κ. Πολάκη έχουν διπλοεγγραφεί. Αρα από το αρχικό ποσό πρέπει να αφαιρεθεί. Ούτε ο καραγκιόζης κάνει τέτοιες πράξεις» εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

 

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως « από το 2007 εως και το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 ευρώ. Αυτή ήταν εισροή πραγματικού χρήματος από κρατική χρηματοδότηση, δάνεια, χορηγίες, ΟΠΑΠ κ.α. Από τα στοιχεία των απολογισμών αποδεικνύεται ότι οι πληρωμές είναι 522.297.387 ευρώ. Πού πήγαν τα 230 εκατ. ευρώ; Δεν αποτυπώνονται πουθενά».

Στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε ότι πρόσθεσε δύο φορές ποσό 89 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια επιχείρησε με λεκτικές υπερβολές, κρητικά τσιτάτα και αργκό να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του περι διασπάθισης δημόσιου χρήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Έχουν γίνει ταρζανιές», «θα γίνουν όλα νταντέλα», «στα Σφακιά λένε: «Ξέρεις να κλέβεις. Ξέρεις να φυλάγεσαι. Τότε κλέψε» είναι ορισμένες από τις ατάκες που διάνθισαν τις τοποθετήσεις του κ. Πολάκη.

 

«Ο Χατζηαβατισμός  είναι ότι το ταμειακό πλεόνασμα του 2009 που είναι 270 εκατ. ευρώ βλέπουμε να καταγράφεται το 2010 ως 89 εκατ. ευρώ. Που πήγαν τα χρήματα αυτά;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Χρήστου Μπουκώρου (ΝΔ): «κατηγορείτε δηλαδή την κα. Ξενογιαννακοπούλου ότι έφαγε τα λεφτά;».

«Οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μνημεία του πως προσπαθήσαμε να μπουρδουκλώσουμε τα πράγματα για να κρύψουμε την κλοπή. Έγιναν δύο μεγάλες ταρζανιές. Η πρώτη το 2009 όπου φαίνεται να παίρνουν 369 εκατ. ευρώ και να πληρώνουν 65 εατ. ευρώ αλλά την επόμενη χρονιά να εμφανίζουν υπόλοιπο 89 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη ταρζανιά έγινε το 2011 που στον απολογισμό χάθηκαν 22 εκατ ευρώ. Το 2010 που δεν κυβερνούσε η Αριστερά δεν μπήκαν οι ορκωτοί λογιστές. Τώρα που το πήραμε χαμπάρι θα γίνουν όλα νταντέλα. Πάνε να κάνουν πιτσικουλιές σε ποιον; Σε μένα».

Πέραν αυτών ένταση υπήρξε μεταξύ του κ. Πολάκη και της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου όταν η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε τον υπουργό για «πολιτική πρωτοσέλιδων με ανώνυμες επιστολές».

Ο κ. Πολάκης ειρωνευόταν συστηματικά την κυρία Χριστοφιλοπούλου ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τις ερωτήσεις της «γελοίες» προκαλώντας την έκρηξη της βουλευτού. «Ηρεμήστε. Η Novartis έχει καλά ηρεμιστικά» συνέχισε στο ίδιο απαράδεκτο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως πριν από λίγες ημέρες έφτασε στο γραφείο του φάκελος με ανώνυμο αποστολέα που περιελάμβανε νέα στοιχεία για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ο φάκελος περιλαμβάνει λίστα με 894 συμβάσεις μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΜΜΕ κατά την 24.10.2013 εως  15.12.2014.

protothema.gr