Σε ομηρία Τσίπρας-Καμμένος: Κρατούν τον Κατσίκη για να μην χάσουν τις καρέκλες

 

Σε μαύρη τρύπα που συμπαρασύρει την κυβέρνηση στο σύνολό της εξελίσσεται η υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, η οποία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ελληνικής πλευράς, ενώ προκαλεί επεισόδια διάλυσης στο εσωτερικό της.

Ενα τέτοιο επεισόδιο προκάλεσε χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης, ο οποίος με περισσή αφέλεια, προφανή άγνοια και προκλητική απαξία στους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών πρότεινε την ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, προκαλώντας ντελίριο στην Τουρκία και τα τουρκικά ΜΜΕ και σιωπή και αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση.

Σιγή ασυρμάτου

Επισήμως, ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος βρήκαν τη δύναμη να αποδοκιμάσουν τον κ. Κατσίκη, του οποίου η προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τους Τσίπρα και Καμμένο προσωπικά.

Ο λόγος που δεν το έκαναν ή δεν προχώρησαν και στη διαγραφή του κ. Κατσίκη για την ανεπίτρεπτη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα δήλωσή του τον αποκαλύπτουν στον «Ε.Τ.» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στη συνέχεια της πολιτικής συνύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. και είναι ο φόβος τους ότι αν προκαλέσουν τριγμούς στην ήδη εύθραυστη πλειοψηφία θα επιταχύνουν το ξήλωμα του πουλόβερ που έχει ήδη ξεκινήσει.

Οσο για τον κ. Κατσίκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι είπε όσα είπε διότι αυτά έχει ακούσει από τον πρόεδρό του τον κ. Καμμένο, ότι δηλαδή «οι Τούρκοι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν ποτέ τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ότι χρειάζεται παράκαμψη των αποφάσεων του Αρείου Πάγου κ.λπ.».

Είναι χαρακτηριστικό του εγκλωβισμού του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος είχαν χθες την ευκαιρία να κλείσουν το θέμα που έγινε σημαία στα τουρκικά ΜΜΕ και στα επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης, αφού είχαν προγραμματισμένες παρεμβάσεις, αλλά δεν το έκαναν.

Ολα… καλά

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε το success story της ελληνικής οικονομίας και ξαναμίλησε για «καθαρή έξοδο» χωρίς να πει μία κουβέντα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, μη βρίσκοντας κάτι να πει για το ατόπημα του βουλευτή του.

Η υπόθεση Κατσίκη δεν είναι η μόνη ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό της και παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.

Χθες, προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική για την Υγεία η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη σχετικά με το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε δήθεν αποκαλύψει ότι χάθηκαν 230 εκατ. ευρώ, χθες ομολόγησε κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Γεωργαντά, ότι είχε διπλοεγγράψει το ταμειακό υπόλοιπο του έτους 2009-2010 και το έλλειμμα ήταν 140 εκατ. ευρώ ή και 70…

Εικόνα πλήρους υποχώρησης της πλειοψηφίας επικράτησε και στη συζήτηση για την τοποθέτηση του προτεινόμενου νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Στάθη Μαρίνου, όταν αποδείχθηκε ότι έδινε δουλειές -μέσω της ΗΔΙΚΑ όπου κατείχε θέση συμβούλου- στο συνέταιρό του. Είναι χαρακτηριστικό της εικόνας της πλειοψηφίας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, διαβλέποντας ότι ο διορισμός του κ. Μαρίνου δεν περνούσε ούτε με απλή πλειοψηφία από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, αποφάσισε -με πρόσχημα την απουσία της Ε. Καρακώστα, η οποία ήταν παρούσα αλλά έφυγε πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία- να διακόψει τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα.

Γιάννης Καμπουράκης
gkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου