Αγκυρα προς Αθήνα: Επικαλείσθε το κράτος Δικαίου όταν σας συμφέρει

Στη χθεσινή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου που χαρακτήριζε εμμέσως «Σουλτάνο» τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν απάντησε με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε αυτή αναφέρεται: «Η ρητορική που αντανακλάται στην χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που προς το παρόν κρατούνται,  επειδή παράνομα εισήλθαν στα σύνορά μας,  αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει όλο και περισσότερο να χαμηλώνουν το επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία. Τα σχόλια αυτά, που δεν είναι συμβατά με κυβερνητική υπευθυνότητα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

«Οταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την αρχή του κράτους δικαίου. Σε αντίθετες περιπτώσεις, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αγνοεί εντελώς αυτή την αρχή, μη εφαρμόζοντας ακόμη και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το καταδεικνύει αυτό», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή τοποθέτησή της, η Αθήνα, απαντώντας στις  αναφορές Ερντογάν περί σύνδεσης των «οκτώ» με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, είχε υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της»

Ακολούθησε, νωρίτερα σήμερα, και επίθεση του Πάνου Καμμένου κατά του Τούρκου προέδρου, με τον υπουργό Αμυνας να μιλά, μεταξύ άλλων, για «προσχεδιασμένο» εκ μέρους της Αγκυρας επεισόδιο, σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι δηλώσεις Καμμένου δεν έμειναν αναπάντητες από την πλευρά της Αγκυρας, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, να επιρρίπτει στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον ισχυρισμό ότι η κρίση της οικονομίας αναγκάζει τους Ελληνες πολιτικούς να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

kathimerini.gr