“Καμπανάκια” για τα μείζονα εθνικά ζητήματα κρούει η ΝΔ στην κυβέρνηση

 

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθεί η Νέα Δημοκρατία τη συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, τη στιγμή που σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Χαρακτηρίζοντας την επιστροφή τους στην Πατρίδα ως “απόλυτη εθνική προτεραιότητα”, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει απανωτά μηνύματα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου να πράξουν ό,τι απαιτείται, προκειμένου αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό, τη στιγμή που οι “γαλάζιες” βολές για μη επαρκή αξιολόγηση του όλου ζητήματος… σφυρίζουν επάνω από τον ουρανό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

“Η κυβέρνηση υποτίμησε στην αρχή τη σύλληψη των δύο αξιωματικών με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής να κάνει λόγο για “μεμονωμένο μεθοριακό επεισόδιο”. Ωστόσο ήταν εξ’ αρχής ορατός ο κίνδυνος που διατρέχουν οι στρατιωτικοί μας σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, την υιοθέτηση πειρατικής συμπεριφοράς και  τις απροκάλυπτες αναθεωρητικές βλέψεις που δεν δίστασε να διατυπώσει δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν  και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε επαρκώς το θέμα, καθυστέρησε στη διεθνοποίησή του και δεν δείχνει στιβαρότητα στη διαχείριση του, ούτε τον κ. Κατσίκη δεν αποκήρυξε. Ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής είχε προηγηθεί  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  που έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ”, τόνισε (Real) η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. Σε τέμπο εθνικών θεμάτων, πάντως και με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και στο ονοματολογικό των Σκοπίων, η οδός Πειραιώς χαρακτηρίζει “ακατανόητη” την αισιοδοξία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για επίλυση του θέματος.

“Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση. Θα ήταν προτιμότερο, ωστόσο, οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τουλάχιστον γελοίο, μία ανεύθυνη κυβέρνηση, να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της”, σχολιάζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, στέκονται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σημειώνοντας ότι ουδόλως φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Κοτζιά. “Ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι “όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα”. Επομένως προκύπτει ένα καίριο ερώτημα το οποίο οφείλει να το απαντήσει η κυβέρνηση. Ποιος τελικά επιθυμεί περισσότερο τη λύση; Η Ελλάδα που ουδόλως θα έπρεπε να βιάζεται προκειμένου να διασφαλίσει την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος ή οι γείτονές μας που καίγονται διακαώς για να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ; Και εντέλει τι είδους διαπραγματευτική τακτική είναι αυτή που μας θέλει εμάς αισιόδοξους και επισπεύδοντες για λύση και τους Σκοπιανούς να μας επιρρίπτουν ήδη εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο; Αν μη τι άλλο, στη διπλωματία όταν μια προσπάθεια οδηγείται σε αδιέξοδο, έχει τεράστια σημασία το ποιος χρεώνεται τελικά την αποτυχία και ποιος πιστώνεται ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης”, αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Του Δημήτρη Γκάτσιου