Πούτιν: Προτεραιότητά μας η παράδοση των S-400 στην Τουρκία [εικόνες & βίντεο]

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε από την Αγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες,

Από την πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα δήλωσε ότι «η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf»,

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος επεφύλαξε μια μεγαλοπρεπέστατη υποδοχή στον Ρώσο ομόλογό του.

Φωτογραφίες: Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

Πηγή:  iefimerida.gr