Οι περιπέτειες του Π. Καμμένου με τη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται…

 

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Πάνο Καμμένο, καθώς σήμερα το πρωί αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από τη μειοψηφία να καλεί μάρτυρες στην Επιτροπή Θεσμών. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την κλήση μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση της πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται, εξάλλου ότι η Νέα Δημοκρατία ζητούσε την κλήση σε ακρόαση όχι μόνο του κ. Καμμένου και του κ. Βίτσα αλλά παράλληλα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του εθνικού «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου.

Την ίδια ώρα, πάντως, αρκετοί ψίθυροι ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής σχετικά με την πρόθεση της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να παίξει νέες καθυστερήσεις. Οι πληροφορίες την θέλουν να ζητά νέο έγγραφο αίτημα της αντιπολίτευσης με πλήρη λίστα μαρτύρων, το οποίο όμως δεν αποκλείεται να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση, όποτε αυτή οριστεί. Σήμερα, μάλιστα, στην ημερήσια ατζέντα αναφέρεται ως θέμα συζήτησης μόνο η σχετική γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας, μολονότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Για του λόγου του αληθές, ότι η υποεπιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων (που ήθελε να στείλει το ζήτημα η κυρία Χριστοδουλοπούλου) έχει σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα. Αντιθέτως η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί όχι μόνο Υπουργούς και Υφυπουργούς αλλά και κάθε δημόσιο λειτουργό ή δημόσιο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Συνεπώς, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την απάντηση του επιστημονικού Συμβουλίου προκύπτει ότι από την στιγμή που τα 2/5 ζητάνε την κλήση των εμπλεκομένων τότε θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση από την επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι  πρόκειται για το δεύτερο «χαστούκι» της επιστημονικής Υπηρεσίας στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδώσει αρνητική για την κυβέρνηση γνωμοδότηση απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι ως προμήθειες νοούνται μόνο οι αγορές εξοπλιστικών και όχι οι πωλήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να φέρει εκ νέου σε δύσκολη θέση τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ούτως ή άλλως βρίσκεται βαριά εκτεθειμένος. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο Π. Καμμένος θα βρεθεί αργά ή γρήγορα απέναντι στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και βέβαια ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι η κλήση άλλων μαρτύρων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, όπως για παράδειγμα του Β. Παπαδόπουλου ή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στη διαπραγμάτευση.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη