Προανακριτική για Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συντάξει πόρισμα και θέλει παράταση των εργασιών!

Από φιάσκο σε φιάσκο η προανακριτική της Βουλής για την Novartis – Τι αναφέρεται στα πορίσματα που συνέταξαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Προς νέα παράταση οδηγούνται οι εργασίες της επιτροπής προανακριτικής εξέτασης της υπόθεσης Novartis καθώς τα μέλη της πλειοψηφίας φαίνεται να μην μπορούν να συντάξουν εγκαίρως σε κείμενο ούτε την προειλημμένη απόφαση για αναρμοδιότητα της Βουλής να ερευνήσει την υπόθεση και επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι η τελευταία, ο πρόεδρος Θοδωρής Δρίτσας θα αιτηθεί νέα ολιγοήμερη παράταση καθώς το συνολικό πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι έτοιμο. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να δοθεί στην δημοσιότητα ο βασικός κορμός του πορίσματος ο οποίος ωστόσο δεν αποτελεί τελικό κείμενο προς κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγές πάντως από την αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η τακτική καθυστέρησης από την πλευρά της πλειοψηφίας έχει σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιθυμούν να προσθέσουν στο πόρισμά τους αποσπάσματα που θα απαντούν στις πορισματικές εκθέσεις που κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση.

Είναι δε ενδεικτικό ότι κοινός παρονομαστής των κειμένων που παρέδωσε η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί η καταγγελία περι σκευωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου «έστησε» σκευωρία με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν και όσα είχαν καταγγείλει οι βουλευτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρώντας απο τις εργασίες της επιτροπής, οτι δηλαδή οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτελούν προειλημμένες αποφάσεις για κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς ουσιαστική διερεύνηση προκειμένου να μην λάμψει η αλήθεια και να μείνει η λάσπη στα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή, επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης» τονίζεται μεταξυ αλλων στο κειμενο.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα της ΝΔ.

Για σκευωρία με κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και συντονισμένους χειρισμούς απόκρυψης της αλήθειας καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεωδόρου που εκπροσώπησε την ΔΗΣΥ στις εργασίες της προανακριτικής επισημαίνει στο κείμενο που κατέθεσε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «Η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής μας βρίσκει απολύτως αντίθετους από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς».

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 την τελευταία της συνεδρίαση και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση του τελικού πορίσματος που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εως το τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταγράφει στο τελικό της κείμενο ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει την επίμαχη υπόθεση και πως ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα της ΔΗΣΥ

protothema.gr