Σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά Κοντονή: Πέπλο μυστηρίου και μεθοδεύσεις στον διαγωνισμό για τις προσλήψεις

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει απάντησεις σε επτά ερωτήματα

Στο «θα» παραμένουν εδώ και χρόνια οι προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσω διαγωνισμού, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωσή της και καλεί το υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, να απαντήσει σε επτά ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό «φάντασμα», ενώ η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «περίεργο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την έκδοση της προκήρυξης και για διεργασίες μάλλον μυστικές».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο τελευταίος διαγωνισμός πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε το 2008 και αυτές δεν αφορούσαν όλες τις φυλακές. Έκτοτε και μέχρι σήμερα «οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες (όπως και η σημερινή) εγκαινίασαν νέες δομές κράτησης, έκοψαν και κόβουν αβέρτα κορδέλες, έθεσαν σε λειτουργία νέες φυλακές και νέες πτέρυγες κράτησης, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό των φυλακών μειωνόταν δραματικά».

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι φήμες και οι διαρροές ότι θα εκδοθεί η προκήρυξη πρόσληψης από το ΑΣΕΠ, 580, 588, 600 ή 633 (ο αριθμός ποικίλει ανάλογα) σωφρονιστικών υπαλλήλων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με την διοίκηση του ΑΣΕΠ και δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε τότε, ότι: «συζητήθηκαν οι ειδικές απαιτήσεις που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο προσωπικό … για την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων».

Από τότε, σημειώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, «ένα περίεργο πέπλο μυστηρίου καλύπτει την έκδοση της εν λόγω προκήρυξης, οι διεργασίες είναι μάλλον μυστικές, η πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη και ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία, ενώ από το υπουργείο μας δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στο Ν. 3528/2007 συνεννόηση με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας το μοναδικό κριτήριο πρόσληψης που έχε τεθεί και το όποιο μάλιστα θα μοριοδοτηθεί γενναία είναι η αποφοίτηση από ΙΕΚ προσωπικού ασφάλειας, αλλά δεν γνωρίζει σε ποιον ή ποιους ανήκει το ΙΕΚ αυτό, ούτε το αντικείμενο, ούτε την διδακτέα ύλη.

Κατόπιν αυτών, η Ομοσπονδία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι πριν προβεί σε «καταγγελίες για τυχόν μεθοδεύσεις», καλεί τον Σταύρο Κοντονή και την Διοίκηση του ΑΣΕΠ, να απαντήσουν στα εξής 7 ερωτήματα:
1. 1)Σε ποιες φυλακές, πόσα άτομα, σε ποιους κλάδους και ειδικότητες έχουν αποφασίσει να προσλάβουν προσωπικό,
2. Με ποια κριτήρια ορισμένες φυλακές «πριμοδοτήθηκαν» με περισσότερα άτομα, ενώ κάποιες άλλες λιγότερα και κάποιες καθόλου προσωπικό, ποιος είναι αυτός που το αποφάσισε αυτό και τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις,
3. Ποια ακριβώς κριτήρια και με πόσα μόρια θα μοριοδοτηθεί κάθε υποψήφιος;
4. Γιατί δεν προβλέπεται η μοριοδότηση της εντοπιότητας, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι φυλακές, κυρίως της επαρχίας και να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.
5. Αν υπάρχουν άλλα κριτήρια όπως ηλικιακά, σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες,
6. Γιατί δεν μοριοδοτείται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως το μάχιμο φυλακτικό προσωπικό και όπως γινόταν στο παρελθόν, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων και δη στις ειδικές δυνάμεις, έφεδροι αξιωματικοί, προεδρική φρουρά και όπως άλλωστε γίνεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. Μήπως κάποιοι είναι ιδεοληπτικοί και
7. Το συγκεκριμένο ΙΕΚ με πόσα μόρια έχει αποφασιστεί να μοριοδοτηθεί, γιατί να υπάρχει αυτή η ευνοϊκή μοριοδότηση και πότε δόθηκαν τελευταίες εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για την πιστοποίηση σε αυτήν την ειδικότητα και πότε έχει προγραμματιστεί να δοθούν νέες εξετάσεις για αυτήν την πιστοποίηση και για ποιες κατηγορίες και περιοχές της χώρας.

protothema.gr