Οριακή η κατάσταση με τους μετανάστες στον Έβρο – Ν. Τόσκας: Όλα υπό έλεγχο

Την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και πάλι στον Έβρο με τις αυξανόμενες ροές μεταναστών αποτυπώνει σε ρεπορτάζ του Guardian, με τον αρμόδιο υπουργό, όμως, να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό».

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας έρχεται στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία μόνο τον Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης, περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι εγκαταστάσεις που διαθέτουμε είναι υπερπλήρεις και τα πράγματα είναι στο όριο να βγουν εκτός ελέγχου. Μάλιστα, καταφθάνουν περισσότεροι μετανάστες από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς αλλά αυτό είναι προσωρινό και όχι αρκετό μέτρο. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex».

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, από την πλευρά του, δεν μοιάζει να συμμερίζεται τις ανησυχίες των τοπικών αρχών. «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλα είναι υπό έλεγχο», δηλώνει στον Guardian.

To μοναδικό κέντρο υποδοχής στην περιοχή έχει δυνατότητα για καταγραφή 240 ατόμων και πλέον πολλοί μετανάστες, ακόμα και ανήλικα παιδιά φιλοξενούνται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις ακόμα και στο αστυνομικό τμήμα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επεισόδια στη Μόρια

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής εντός και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ξεκίνησαν τη μεταξύ τους συμπλοκή.

Σύμφωνα με το lesvosnews, πληροφορίες που έως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για τραυματίες που έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς πετώντας πέτρες, κάδους και πινακίδες στο δρόμο.

liberal.gr