Μητσοτάκης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 Έλληνες με κόστος ένα δισ. ετησίως

Ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε το κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματός του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού»

Την καθιέρωση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για 800.000 πολίτες εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως προβλέπεται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων που διατίθενται σήμερα.

«Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία.

Εκεί, ανέφερε, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

Ελαστικότερα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας

Επίσης στην ίδια εκδήλωση ο αρχηγός της ΝΔ ανακοίνωσε ότι τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προγραμματικές προτάσεις του κόμματος του κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: την αντιμετώπιση της «σχετικής φτώχειας», την ανακούφιση από την «ακραία φτώχεια» και το χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού.

mitsotakis_ekdilwsikaramanlis1

Σχέδιο της ΝΔ για ρυθμό ανάπτυξης 4% για την περίοδο 2019-2021

Η «σχετική φτώχεια», ανέφερε, θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

«Να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες»

Η ανάσχεση της «σχετικής φτώχειας», συνέχισε, μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.

«Θέλουμε να αποφύγουμε μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο. Και έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν θα μείνει πίσω».

«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες».

protothema.gr

mitsotakis_ekdilwsikaramanlis

Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαι φιλελεύθερος, πιστεύω στο κοινωνικό κράτος

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τις προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για άσκηση επιδοματικής πολιτικής, επισημαίνοντας την αποξένωση της από την κοινωνία.

“Ολοι γινόμαστε μάρτυρες μιας εικόνας ντροπιαστικής για μία ευρωπαϊκή χώρα, συμπολίτες μας να ψάχνουν για τρόφιμα στους πάγκους των λαϊκών, όταν αυτές τελειώνουν ή ακόμα σε κάδους σκουπιδιών. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν έχει εκλείψει παρά μόνο στην εικονική πραγματικότητα του κυρίου Φλαμπουράρη και μιας κυβέρνησης που δεν τολμά σήμερα να βγει από τα γραφεία της. Που ζει πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας όπως γίνεται με κάθε καθεστώς και αναπαράγει τα ψεύδη τις αυταπάτες της στα ΜΜΕ που ελέγχει. Και με έναν πρωθυπουργός που χρειάζεται 17 διμοιρίες ματ για να πάει στην Μυτιλήνη για την περιφερειακή του φιέστα” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις της ΝΔ έχουν τρεις συγκεκριμένους στόχους: Αντιμετώπιση της “σχετικής φτώχειας”, ανακούφιση από την “ακραία φτώχεια”, χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού. “Αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.Η ανάσχεση της “σχετικής φτώχειας” μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο. Και έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δις ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το ΕΕΕ θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που σας προανέφερα. Το επίδομα ανέργου θα συνδεθεί με την επιθυμία του για εργασία “ είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε ειδική αναφορά στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση.

“Κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς στήριξη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1,000 ευρώ για κάθε παιδί και θα τηρήσουμε την δέσμευσή μας για ολοήμερα σχολείο παντού με εξασφαλισμένα γεύματα” επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

“Απέναντι στη φτώχεια πρέπει να είμαστε ταπεινοί και ουσιαστικοί. Είμαι φιλελεύθερος αλλά πιστεύω στο κοινωνικό κράτος. Ήταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος” επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

liberal.gr