Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχημα για το μέλλον ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους

Τη δέσμευση ότι στη δική του διακυβέρνηση θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το κράτος έχει μόνο να κερδίσει από τη συνεργασία και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ίσως είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος και θα οικοδομήσει ένα νέο κράτος με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «είναι προκλητικό να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το εκρηκτικό κοκτέιλ αυξημένης φορολογίας και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας είπε ότι «ξέρω πως χάνετε σημαντικά στελέχη που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν τον συνδυασμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών». Μιλώντας για τις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή έκανε λόγο για ευελιξία στην αφορά εργασίας και προώθηση άλλου τύπου συμβάσεων εργασίας που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία οράματος στον τομέα ψηφιακής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του «θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη». «Το τελευταίο μεγάλο όραμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχουμε το σχέδιο και σύντομα θα κληθούμε να το κάνουμε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος αλλά δημιουργεί και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αλλαγή σημαίνει ευκαιρίες και νέες προοπτικές. «Η ΕΕ έχει εκπονήσει σχέδια για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο σχετικές δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας δείχνει ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο. Η Ελλάδα όμως κατατάσσεται 26η στις 28 θέσεις. Δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να ανακάμψει».

Συνεχίζοντας έκανε επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, λέγοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση στα έργα παίρνει μηδέν… Σε αυτή τη Γη γιατί στο Διάστημα δεν ξέρω… Ο προηγούμενος διοικητής του διαστημικού οργανισμού κατά την αποχώρησή του χρησιμοποίησε την φράση follow the money, που παραπέμπει σε μαύρη τρύπα. Ο αρμόδιος υπουργός ελπίζω να βγει από αυτή».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τη χώρα λείπει το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ και από το ολιστικό σχέδιο του κ. Τσακαλώτου, από όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει, λείπει, όπως είπε, αναφορά στην ψηφιακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά, αφού οι ασχολούμενοι δεν αποτελούν εκλογική του πελατεία, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε: «Είναι προσωπικό μου στοίχημα να μη χάσει και αυτό το τρένο η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πώς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις από και προς τις εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας».

Ως παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, ο κ. Μητσοτάκης έφερε την Εσθονία και πρόσθεσε ότι ακόμη και χώρες όπως η Ρουμανία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, τόνισε.

Σήμερα απαιτείται ένα σχέδιο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ωστόσο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, οποιαδήποτε προσπάθεια στο μοντέλο της καινοτομίας κινδυνεύει να αποτύχει αν οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ένα αρνητικό περιβάλλον… Μακροοικονομική σταθερότητα, αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αμετάβλητο φορολογικό σύστημα είναι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο. Η αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η ποιότητα των υπηρεσιών και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία είναι σημαντικά στοιχεία, είπε και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, τη βελτίωση της δραματικής κατάστασης πολυνομίας και κακονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο στον τομέα αυτό. Υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει συντονιστική επιτροπή σε επίπεδο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για την ψηφιακή τεχνολογία.

Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων, θα εκπονήσει ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ψηφιακή τεχνολογία για όλους τους ανέργους, ότι θα επιδιώξει πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και ότι θα καθιερώσει ψηφιακές ταυτότητες, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων, καθώς και κεντρικό ψηφιακό οργανόγραμμα δημόσιας διοίκησης.

 

Τις δικές του προτάσεις για τη ψηφιακή οικονομία κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος.

«Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργεί τεράστιες νέες προκλήσεις. Πρέπει να έχουμε αίσθηση ότι αυτά που χρειάζονταν μια γενιά για να γίνουν μπορεί να γίνουν σε 5 χρόνια. Αλλαγή σημαίνει ευκαιρίες και νέες προοπτικές», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, κατηγορώντας την για αδιαφορία.

«Στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε κανείς. Ο ψηφιακός δείκτης δείχνει ότι η Ευρώπη κάνει πρόοδο αλλά υπάρχει χάσμα μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στους 28», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άφησε αιχμές με αφορμή την παραίτηση Κριμιζή.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι μόνο για τα λόγια. Στα έργα παίρνει μηδέν σε αυτόν τον πλανήτη, για το διάστημα δε ξέρω. Θα δούμε τι θα καταφέρει ο νέος διευθυντής. Ο προηγούμενος επικαλέστηκε τη φράση follow the money. Και ελπίζω σύντομα να μας εξηγήσει ο κ. Παππάς τι εννοεί… Σήμερα λείπει ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Συνεχώς αναβάλλεται. Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το σχέδιο Τσακαλώτου υπάρχει έστω και μια αναφορά στην ψηφιακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε αυτά. Ο κ. Μπαλτάς κατάργησε σε μια νύχτα το ψηφιακό σχολείο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι προσωπικό μου στοίχημα να μην χάσει η Ελλάδα το τρένο. Άρα το ερώτημα είναι πως θα έρθουν επενδύσεις. Σήμερα χρειάζεται σχέδιο που θα αποτυπώνει μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι από τα πλέον σημαντικά απαιτούμενα για το οικοσύστημα ανάπτυξης. Οι ασφαλιστικές εισφορές και η υψηλή φορολογία καθιστούν μη εφικτή την προσέλκυση στελεχών που φεύγουν στο εξωτερικό. Δεσμεύομαι ότι θα το αλλάξουμε…

Είναι φοβερό η κυβέρνηση να φορολογεί τον κόσμο και να μην κάνει τίποτα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία.

Γκρέμισμα κομματικού κράτους και δημιουργία κράτους με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

«Με το πρόγραμμά μας θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία, ο μετασχηματισμός της πατρίδας μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Δεν έχουμε πολυτέλεια να παραμείνουμε ουραγοί της Ευρώπης. Έχω τη βούληση να κάνω το άλμα πράξη. Το μέλλον μας ανήκει. Σύντομα θα το κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Γιάννη K. Τρουπή – liberal.gr