Οι θανατηφόρες ατάκες Κοτζιά με συνήγορο της Μονής Κύκκου, σε κυπριακό δικαστήριο

Θανατηφόρες και σίγουρα ανεπανάληπτες ατάκες ακούστηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου βρέθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον συνήγορο της Μονής Κύκκου.

Η υπόθεση αφορούσε ακίνητο που παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το 1998 έναντι του Μετοχίου, με σκοπό να χτιστεί εκεί η ελληνική πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ και όταν η Μονή Κύκκου πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε σε αγωγή, την οποία και κέρδισε.

Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει το οικόπεδο και η Μονή να επιστρέψει 2,25 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε ακόμη.

Το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, παρουσία του έλληνα πρέσβη Ηλία Φωτόπουλου.

Εκεί ο μητροπολίτης, όπως λέει ο ίδιος, εξήγησε στον κ.Κοτζια γιατί αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι εάν πράγματι η Αθήνα επιθυμεί ακόμα «να ανεγείρει χωρίς καθυστερήσεις το μέγαρο της πρεσβείας», αυτός είναι πρόθυμος να της παραχωρήσει πάλι το οικόπεδο.

Απο ελληνικής πλευράς έγινε τότε λόγος για συμφωνία με τον μητροπολίτη, ωστόσο και ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε πως  «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Οι δύο πλευρές ήρθαν εκ νέου αντιμέτωπες στο δικαστήριο χθς το πρωί, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Η κατάθεσή του διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε έναν φιλικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε δε πως ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστας  Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.

Οι τόνοι ανέβηκαν σε πολλές φάσεις, με τον κ. Κοτζιά σε διάφορα σημεία να καλεί τον δικηγόρο της Μονής, Βελάρη, να σεβαστεί την ιδιότητά του, ενώ τον κατηγόρησε για ανθελληνισμό και ότι ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα και γι’ αυτό το λόγο φέρνει εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με τον Ηγούμενο Κύκκου.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μετέδωσε αναλυτικά πώς εκτυλίχθηκε η διαδικασία στο δικαστήριο, μεταφέροντας όλους τους διαλόγους:

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μονής Κύκκου ο Βελάρης ζήτησε να μην είναι εντός της αίθουσας ο πρέσβης Φωτόπουλος γιατί θα του υποβάλλει τις ίδιες ερωτήσεις.

– Κοτζιάς: Γνώριζα τη διαδικασία όταν ανέλαβα υπουργός. Το ΥΠΕΞ δεν θεωρούσε κατάλληλη τη δικηγορική ομάδα. Δεν διαβασα την κατάθεση του κ. Σελίνη. «Ειναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενωπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας». Ήρθα για να κάνουμε ένα ειρηνικό διακανονισμό
– Βελάρης: Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά.  Από την ημέρα που αναλάβατε δηλαδή δεν προβήκατε σε κανένα μέτρο για άρση της διαφοράς;
– Κοτζιάς: Μέχρι την ημέρα της απόφασης το 2017 δεν είχα αρμοδιότητα να κάνω κάτι. Πρόθεση μου δεν ήταν η έφεση, αλλά η συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές.
 Βελάρης: Συμφωνείτε μαζί μου ότι η επί κέρδη εκποίηση μίας δωρεάς για εθνικό σκοπό δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα;
 Κοτζιάς: Το όλο θέμα είναι λάθος. Δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικσία για να περιέλθει το ακίνητο στο ΤΑIΠΕΔ. Οι δικηγόροι με παρότρυναν να κάνω έφεση. Ορθά υπερασπίστηκε ο Επίσκοπος Κύκκου την επιστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ. Εγώ δεν είμαι στεναχωρημένος που υπερασπίστηκε αυτή τη μεταφορά του οικοπέδου.
 Βελάρης: Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια;
 Κοτζιάς: Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ενα δημοκρατικό δικαστήριο.. Το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε περιέλαβε στην ιδιοκτησία του το τεμάχιο. Αυτό διαπίστωσα. Ότι το οικόπεδο παρέμενε στο ελληνικό Δημόσιο. Πήγα στον ηγούμενο να του πω είμαστε αδέλφια.

Ο Βελάρης δείχνει τις οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ στο δικαστήριο (από 1/7/12 μέχρι 30/6/13). Στην τελευταία σελίδα λέει «Ακίνητα Ελληνικού δημοσίου Αγ. Προκοπίου Λευκωσία – Κύπρος».

– Κοτζιάς: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έγινε πράξη ολοκλήρωσης της μεταφοράς με συμβολαιογραφική η αντίστοιχη πράξη. Αυτό απαιτεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Το ότι περασε στο ΤΑΙΠΕΔ ειναι γραφειοκρατικό λάθος. Δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη. Ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία, παρέμεινε στο ελληνικό δημόσιο το οικόπεδο. Ας έρθει ο δημόσιος υπάλληλος που υπέγραψε έγγραφο και να παραπεφθεί ενώπιον δικαστηρίου για παράνομη αξιολόγηση κρατικής περιουσίας.
 Βελάρης: Στις 11/4/13 υποβάλατε ένσταση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ. Από ένορκη δήλωση της κυρίας Αθανασοπούλου, δημοσίου υπαλλήλου του ΤΑΙΠΕΔ

Η αγωγή εκδικάζεται με βάση την απόφαση του 2017 για παράδοση του ακινήτου στη Μονή. Θα έρθει το δικαστήριο να λάβει υπόψη έγγραφα που κατατέθηκαν σε προηγούμενη διαδικασία για την οποία υπάρχει απόφαση. «Ταλιαδώρος- Συνήγορος Κοτζιά».

Δεν επέτρεψε ανάγνωση της ο δικαστής Σάντης. «Δεν ειναι επιτρεπτή», επαναλαμβάνει ο δικαστής, προσθέτοντας ότι μπορείτε να κάνετε υποβολή του εγγράφου.

Διαβάζει απόσπασμα ο Βελάρης: «Απόφαση της ΔΕΑ για μεταβίβαση του δικαιώματος αυτού στο ταμείο. Η εν λόγω απόφαση καταλογίζεται στο οικείο κτηματολογικό γραφείο. Συνεπώς δεν συνάπτεται κανενός είδους σύμβαση αλλά εκδίδεται απόφαση της ΔΕΑ. Από την δημοσίευση της απόφασης της ΔΕΑ περιέρχεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ».

 Βελάρης: Σας υποβάλλω κύριε μάρτυρα ότι η κυριότητα του ακινήτου περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ με τη δημοσίευση στο ΦΕΔ, με βάση τη νομοθεσία.
– Κοτζιάς: «Σε αυτή την υπόθεση μου κάνει μεγάλη εντύπωση η πλήρης αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ιδιωτικού Δικαίου»
– Κοτζιάς: «Αυτά που διάβασε ο κ. Βελάρης είναι η γενική απόφαση. Είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές αγνόησαν αυτή την πραγματικότητα. Με αυτό δεν μπόρεσαν να το πάρουν. Το κυπριακό κτηματολόγιο σήμερα λέει ότι είναι στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου»
 Κοτζιάς: «Ο κύριος συνήγορος επειδή γνωρίζει ότι είναι στην ιδιοκτησία μας ως ελληνικό δημόσιο στρέφεται νομικά εναντίον μας όχι του ΤΑΙΠΕΔ. O συνήγορος θέλει συστηματικά να εμποδίσει τον ηγούμενο να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας».
 Κοτζιάς: «Διαπιστώνω νομική πλάνη. Και εξακολουθεί ο συνήγορος να είναι σε νομική πλάνη»

Νέος διαπληκτισμός μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ και του συνηγόρου υπεράσπισης Μητρόπολης Κύκκου:

Κοτζιάς προς Βελάρη: Να είστε ευγενής
-Βελάρης: Να με ανακαλέσετε αν δεν είμαι
Κοτζιάς: Tο έχω κάνει δύο φορές
-Κοτζιάς: Θέλετε να παραμείνει το δικαστήριο σε μία νομική πλάνη επειδή εξυπηρετεί το επιχείρημα σας.

Διαβάζει από ένορκο δήλωση του Επίσκοπου: «Πριν και κατά τη διάρκεια δίκης μας λέχθηκε ότι το δημόσιο πέρασε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ το οικόπεδο». «Γι αυτό δεν θα συγκατατίθεντο οι Τροικανοί, από τη στιγμή που σε άλλες χώρες ζητούσαν πώληση ακινήτων»

 Κοτζιάς: Καμία Πρεσβεία δεν έχει πωληθεί. Ο ΥΠΕΞ είναι μία ειδική περίπτωση. «Έχουν ειδικά προνόμια μέσω του Διεθνούς Δικαίου». «Ανάμεσα σε αυτά εξουσιοδοτεί τρίτους για πράξεις» «Είναι βαθύτατα προσβλητικά να ρωτά Κύπριος, υπουργό αν είναι ευνουχισμένος καθηκόντων».
– Κοτζιάς: Όταν είδα τον Επίσκοπο γνώριζα ότι δεν υπάρχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ και τα μνημόνια του 2018. Το να επικαλούνται αυτά που τελειώνουν σε κυπριακό δικαστήριο δεν είναι ορθό
 Κοτζιάς: Όποια πράξη έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί νομική πλάνη.
– Κοτζιάς προς Βελάρη: Έχετε άγνοια του διεθνούς νομικού δικαίου. Το ΤΑΙΔΕΠ εκδίδει τους τίτλου ιδιοκτησίας που νόμιζε ότι είχε. Συνεπώς δεν αποδέχομαι νέο σχετικό έγγραφο που υποβάλει ο κύριος Βελάρης «υπό καθεστώς νομικής πλάνης».

Το έγγραφο που προσκόμισε ο κύριος Βελάρης είχε ημερομηνία 1/1/2016 μέχρι τον 6ο του ίδιου έτους όπου φαινόταν μεταφορά του ακινήτου από το ΤΑΙΔΕΠ στο ΕΤΑΦ.

– Κοτζιάς: Ο κύριος Βελάρης παρεμπόδιζε τη συμφωνία με τον Ηγούμενο. Ο Ηγούμενος είπε ότι θέλω να βλέπω απέναντι από το μετόχι την ελληνική πρεσβεία και όχι τη Ρώσικη.
– Βελάρης: Όταν μιλάτε για μένα να είστε ευγενής και κομψός
– Κοτζιάς: Eάν το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ, πώς το ΤΑΙΠΕΔ το μετέφερε στο ΕΤΑΔ; Καταλήξτε!
 Βελάρης: «Συγκεντρωθείτε παρακαλώ. Η κυριότητα και νομή επί όλων των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται αυτοδικαίος από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΤΑΔ».
 Κοτζιάς: Δεν του βγαίνει η γραμμή υπεράσπισης του συνήγορου. Ή υπάρχει απόφαση και πωλήθηκε ή μεταφέρθηκε.
– Κοτζιάς: Καταθέτω εδώ και μία ώρα και δεν με ρώτησε για το αντικείμενο για το οποιο έχω κληθεί. Εαν έχει προαναγγείλει ότι θα ειμαι εδώ 5 ώρες έχω δουλειες ως ΥΠΕΞ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σεβαστεί την Ελλάδα. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τον Επίσκοπο και κάποιος τρίτος επισέρχεται για να σπάσει μια πολύ καλή συμφωνία.
– Κοτζιάς: Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012-2013. Εξεταζόμενος για άλλα θέματα από την κατάθεση μου για μιάμιση ώρα μειωνει την αξία της κατάθεσης μου. Δεν κατάλαβα ότι εδώ δικάζομαι για το ΤΑΙΠΕΔ.
– Κοτζιάς: Επιμένατε εσείς κ. Βελάρη και σπάσατε τη συμφωνία. Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμο.
– Κοτζιάς: Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.
– Κοτζιάς: Συμφωνήσαμε ότι εντός 15 ημερών θα ερχόταν τεχνικό κλιμάκιο γαι να δει τις διαδικασίες. Ήρθε στις 6 Απριλίου και με ενημερωσαν τι χρειαζόταν. Ετοιμάζονταν να έρθουν 3 αρχιτέκτονες για να μας υποβάλλουν πως θα γίνει η Πρεσβεία και ήμασταν ευχαριστημένοι. Στις 26 Απριλίου λάβαμε επιστολή απο τον Κ. Βελάρη ο οποιος υπέβαλλε αυτά που ξεπεράσαμε και τα επαναφέρει. Γιατί τον νοιάζει τον κ. Βελάρη γιατί κρατάμε το ακίνητο; Δεν το κρατάω για προίκα της κόρης μου.
 Βελάρης: Το πουλήσατε κύριε Κοτζιά.
– Κοτζιάς: Δεν το πουλήσαμε. Παρενέβη ο κ. Βελάρης και υποψιάζομαι ότι το έταξε σε άλλα funds.
– Κοτζιάς: Στη συνάντηση μας με τον ηγούμενο ήταν παρόν ο κ. Βελάρης. Ο Ηγούμενος χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και του είπε «Σταμάτα εσύ. Θέλω να το δωρίσω στην ελληνική πολιτεία». Δεν είχα αναφερθεί σε ημερομηνία ολοκλήρωσης του κτηρίου. Είχα πει ότι θα αρχίζαμε άμεσα και αυτό έγινε. Υπέθεταν ότι θα κοστίσει 20-30 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια υπάρχουν.
 Βελάρης: Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι αναλάβατε να βρείτε τα χρήματα.
 Κοτζιάς: Τα βρήκα.
 Ταλιαδώρος: Ο Ηγούμενος στην δική του διαβεβαίωση λέει ότι δεν τον ενδιέφερε η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ προσκόμισε έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται το υπόλοιπο του Υπουργείου Εξωτερικών τα οποία φυλάσσονται για την ανέγερση της Πρεσβείας.

– Κοτζιάς: Δεν διαβίβασα στον Ηγούμενο το έγγραφο που παρουσιάζει τα ποσά και από που θα τα βρω. Δεν είμαι κανένας ύποπτος που τα παίρνει μαύρα.
 Βελάρης: Πουλήσατε το ακίνητο για να ανεγερθεί η Πρεσβεία του Κατάρ.
 Κοτζιάς: Δεν το πούλησα εγώ κύριε. Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος. Ο Ηγούμενος μου είχε πει με δάκρυα στα μάτια ότι θέλει να ξυπνά το πρωί και να βλέπει απέναντί του την ελληνική σημαία από την πρεσβευτική κατοικία.
 Βελάρης: Επιμένατε στην πώληση και ευαισθητοποιηθήκατε όταν εξεδόθη απόφαση και αντιληφθήκατε ότι χάσατε το κτήμα.
 Κοτζιάς: Δεν έχω πρόθεση να κοροϊδέψω, απέδειξα στις συνομιλίες στο Κυπριακό ότι κρατάω ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Βελάρης: Προσπάθησε να το δώσει προίκα ο Στεφανόπουλος στην κόρη του και τον σταματήσαμε.
– Κοτζιάς: Καλά κάνατε.

Ο κ. Βελάρης ρώτησε γιατί δεν εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Κοτζιά για να διευθετηθεί το θέμα νομικά και ευαισθητοποιήθηκαν μόνο όταν λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί η μεταβίβαση.
Η αναφορά εκνεύρισε τον κ. Κοτζιά ο οποίος ζήτησε από τον συνήγορο να μιλάει «με σεβασμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου».

 Κοτζιάς: Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς ζητάει από το δικαστήριο να ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ότι θα αργήσει στη συνάντησή τους.

– Βελάρης: «Σας προτάθηκε να σας δοθεί το κτήμα με ενοίκιο για 5 χρόνια προς ένα ευρώ το χρόνο με δικαίωμα αγοράς εντός της πενταετίας εάν χτίζατε Πρεσβεία. Αν δεν το πραγματοποιούσατε θα επέστρεφε στη Μονή. Τι σας ενόχλησε σε αυτή την πρόταση τα 5 επιπλέον ευρώ που θα δίνατε;»
 Κοτζιάς: «Ο ηγούμενος ήρθε για συμφωνία και τα βρήκαμε. Είστε σε αδιέξοδο κύριε συνήγορε. Μην βρίζετε έναν έλληνα υπουργό.
– Βελάρης: Νόμιζα είχε χιούμορ ο υπουργός.  Είπατε ότι δεν είχατε χρόνο γιατί ήσασταν απασχολημένος με το Κυπριακό.
– Κοτζιάς: Με εξετάζετε τόση ώρα ανούσια και βιάζομαι γιατί έχω διμερή συνάντηση
– Παρέμβαση δικαστή: Μπορούμε αν θέλετε να διακόψουμε για να διεκπεραιώσετε τα πολιτειακά σας καθήκοντα.
 Κοτζιάς: Δεν μπορούσα να έρθω εκείνη την περίοδο στην Κύπρο γιατί συμμετείχα ενεργά σε μια πολύ σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια για την Κύπρο (Εννοώντας το Κρανς Μοντάνα).
– Βελάρης: Εγώ σας υποβάλλω ότι δεν απαντήσατε στην επιστολή γιατί θέλατε να ασκήσετε πίεση προς τον Ηγούμενο.

Ο κ. Βελάρης κάνει λόγο για εμμονή του κ. Κοτζιά με το συγκεκριμένο οικόπεδο και η κατάθεση του υπουργού ολοκληρώνεται.
Πηγή: iefimerida.gr