Πώς ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακελλαρίου βρέθηκε εκτός ΣτΕ -Το παρασκήνιο

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2015, για την επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ, το όνομα του κ. Σακελλαριου δεν ήταν το μόνο που είχε πέσει στο τραπέζι.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε προτείνει για τη θεση τον κ. Δημοσθένη Πετρούλια, πρόταση που όμως δεν πέρασε, και στο τιμόνι του ανωτάτου δικαστηριου μπήκε ο κ. Σακελλαρίου.

Οι πληροφορίες τότε έλεγαν πως για το όνομά του είχε επιμείνει ο Πάνος Καμμένος και είχε συμφωνήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η επιλογή δεν ευχαρίστησε πολλούς δικαστές, καθώς οπως οι ίδιοι λένε, επρόκειτο για εναν απομονωμένο και μοναχικό δικαστή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν απο νωρίς τα προβλήματα στο ανώτατο δικαστήριο, με τους φίλους του Νίκου Σακελλαρίου να υποστηρίζουν ότι απο την αρχή της θητείας του δεχόταν «εσωτερικό» πόλεμο.

Το μέτωπο με τις τηλεοπτικές άδειες
Οι μάχες συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με εσωτερικά θέματα του δικαστηριου. Οι άδειες προκάλεσαν άλλωστε και το πρωτο ρήγμα με την κυβέρνηση, αφού ο νόμος Παππά τελικά δεν πέρασε, με την κυβέρνηση να «χρεώνει» αυτήν την ήττα και στον Νίκο Σακελλαρίου, ο οποιος είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, άποψη με την οποία δεν συμφώνησε όμως η πλειοψηφία.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τη απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστών και έφτασε ακόμη και σε δημόσια σύγκρουση μεταξύ Σταύρου Κοντονή και Νίκου Σακελλαρίου στην  γενική συνέλευση της ένωσης δικαστών, με τον πρόεδρο του ΣτΕ να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Εκπληξη στο ΣτΕ
Η χθεσινή  παραίτηση του κ. Σακελλαρίου δεν ήταν γνωστη  στο ανώτατο δικαστήριο. Οι συναδελφοι του έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους την είδηση, αλλά και το κείμενο της παραίτησης. Πολλοί μάλιστα δεν έκρυβαν τον θυμό τους για το γεγονός οτι ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζει εαυτόν ως προστάτη  των συνταξιούχων που έχουν ταλαιπωρηθει απο τις συνεχείς μειωσεις των συντάξεων τους και τους ίδιους ως ανάλγητους που λένε ναι στα μνημόνια.

«Γιατί ο πρόεδρος δεν αποχώρησε μετα την διαρροή για την αντισυνταγματικότητα στην εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών» λένε με νόημα. «Μήπως γιατί είχε ψηφίσει κατά της διάταξης; Γιατί δεν παραιτήθηκε όταν έγιναν οι διαρροές για τα θρησκευτικά; Μήπως γιατί είχε ψηφίσει ο ίδιος κατά του νόμου Φίλη»; συνεχίζουν.

Η δυσαρέσκεια ήταν τέτοια χθες που πολλοί δικαστές δήλωναν προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίου με τη δήλωσή του έστελνε μήνυμα, οπως λένε,  για το τι πρέπει να ψηφίσουν οι σύμβουλοι για τον νόμο Κατρούγκαλου λέγοντας «έχουν γνώση οι φύλακες» και πως «οι δικαστες του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του σώματος» δηλαδή με δυο λόγια τους παρότρυνε να ψηφίσουν κατά του νόμου.

Δυσαρέσκεια εκφράστηκε ακόμη και για το ‘οτι ο κ. Σακελλαρίου παραιτήθηκε on camera, φορώντας την τήβενο, την οποία οπως λένε οι επικριτές του, οφείλει να φοράει κάποιος μόνο όταν ανεβαίνει στην έδρα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου…

Οι φίλοι του Νίκου Σακελλαρίου πάντως υποστηρίζουν οτι ο παραιτηθείς πρόεδρος έχει μειοψηφίσει σε πολλές μνημονιακές διατάξεις, παραμένοντας πιστός στις αντιμνημονιακές του θέσεις, όπως και τώρα.
Αποχωρώντας, ο κ. Σακελλαρίου αφήνει πίσω του ανοιχτά τα θέματα του ασφαλιστικού νόμου, των τηλεοπτικών αδειών, και της χορήγησης  ασύλου  των 8 Τούρκων .

Πηγή:  iefimerida.gr