«Συναγερμός» για τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ – Άμεση απάντηση από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως προχωρούν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

H απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνή οργή, ενώ αναμένεται η Ε.Ε. να επιβάλει άμεσα αντίμετρα, ενώ αστραπιαία ήταν η αντίδραση του Καναδού πρωθυπουργού, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε δασμούς ύψους 12,8 δισ. δολ. σε αμερικανικά προϊόντα. Και το Μεξικό, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γνωστοποιεί ότι «θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα».

Η απόφαση Τραμπ που χαρακτηρίζεται από Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό ως «παράνομη, απολύτως λανθασμένη και άδικη», έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, με κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών να ζητά εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι δασμοί αυτοί «πλήττουν τον λάθος στόχο».

«Σε ό,τι αφορά το άδικο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, το πρόβλημα δεν είναι Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρώπη – (το πρόβλημα) είναι η Κίνα» δήλωσε ο Κέβιν Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει σε μια από τις σημαντικότερες οικονομικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ways and Means Committee). «Αυτοί οι δασμοί πλήττουν τον λάθος στόχο», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο.

«Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι» είπε η Λαγκάρντ. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι δασμοί 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου είχαν ανακοινωθεί το Μάρτιο από το πρόεδρο Τραμπ, αλλά Ε.Ε., Καναδάς και Μεξικό είχαν εξαιρεθεί.

Η απάντηση του Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Αντίποινα από Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

«Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί «θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε», πρόσθεσε.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, δεσμεύθηκε ότι παρά τα «άδικα και μονομερή» μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Γιούνκερ: Άμεσα αντίμετρα και προσφυγή στον ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει άμεσα αντίμετρα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας από τις Βρυξέλλες.

«Θα κινήσουμε αμέσως τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα ανακοινώσουμε εξισορροπητικά αντίμετρα τις επόμενες ώρες», ανέφερε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο μία χώρα να λαμβάνει μονομερώς μέτρα σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου», κατέληξε.

Μέρκελ: Έτοιμη η Ε.Ε. να απαντήσει

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε από την πλευρά της «παράνομους» τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο «κλιμάκωσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι» κι ότι η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Άγγελα Μέρκελ.

Γερμανοί βιομήχανοι: «Τερατώδης» η δικαιολογία Τραμπ για την επιβολή δασμών

Η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες».

Όλα αυτά στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Μακρόν: Παράνομη και λανθασμένη η απόφαση Τραμπ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο οίκος Moody’s προειδοποιεί: Η επιβολή δασμών θα βλάψει την αμερικανική οικονομία

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οι δασμοί «θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody’s, Ατσι Σεθ.

eleftherostypos.gr