Τσακαλώτος: Γεγονός οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ – Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για τις συντάξεις

Τι είπε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –  «Φρένο» στους βουλευτές που ζητούν να μην περικοπούν οι συντάξεων- Φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Χουλιαράκης- Δυσαρέσκεια Φίλη για την απουσία Τσίπρα

Με το καυτό θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικεμενικών αξιών, ξεκίνησε την ομιλία του στην κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε οτι αυξήσεις θα δουν το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων και υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο ποσό σε λαϊκές συνοικίες δεν θα ξεπερνά τα 20€.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να παραδέχθηκε τις επιβαρύνσεις ωστόσο διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ανέφερε οτι προσδοκάται επιμήκυνση δέκα έτη και για αυτόματο μηχανισμό για τα μέτρα ελάφρυνσης. Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να ανέφερε οτι ο εξωδικαστικός ήταν μεγάλη νίκη διότι κατάφεραν να αυξήσουν το ποσό των οφειλών και να εντάξουν και χρέη του 2017, ενώ πριν ίσχυε μόνο για το 2016.

Αναφερόμενος στη μεταμνημονιακη εποπτεία είπε πως το μοντέλο θα προσαρμοστεί σε αυτά των υπολοίπων χωρών που βγήκαν από μνημόνιο, ενώ στις ερωτήσεις βουλευτών για τις συντάξεις και την υποχρέωση μείωσής τους από το 2019 ο κ. Τσακαλωτος είπε πως “δεν είναι της παρούσης” να γίνει τέτοια συζήτηση, βάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο φρένο στη συζήτηση.
Δυσαρέσκεια Φίλη για την απουσία Τσίπρα

Πάντως, δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, για το γεγονός ότι δεν παρίστατο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Χουλιαράκης

Το άγχος των βουλευτών για το εκλογικό έτος του 2019 κλήθηκε να… καταπολεμήσει ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος προκειμένου να καθησυχάσει τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τον οδικό χάρτη ελαφρύνσεων μέχρι το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι την κρίσιμη χρονιά του 2019 το 100% του έξτρα δημοσιονομικού χώρου θα διοχετευθεί αποκλειστικά σε φοροελαφρύνσεις και επιδόματα. Χαρακτηριστικό είναι το στεγαστικό επίδομα θα αφορά 1. 350. 000 δικαιούχουςμε εισόδημα ως 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι 210 για οικογένεια.

Παρά, λοιπόν, τις διαβεβαιώσεις ότι η ανάπτυξη θα φέρει και παροχές, οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι, καθότι εκτιμούν ότι θα μπορούσε το ποσό των παροχών να είναι υψηλότερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για το μεταμνημονιακό πλαίσιο τονίζοντας ότι το 2019 το 100% (700 εκατ €) θα διοχετευθεί σε φοροελαφρύνσεις, που θα προκύψει από τη δημοσιονομική υπέρβαση του στόχου (δημοσιονομικού χώρο που θα δημιουργηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης).

Το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευθεί σε φοροελαφρύνσεις και το 25% σε αύξηση δαπανών του προϋπολογισμού, ενώ το διάστημα 2021-22 θα επιμεριστεί σε 50-50%.

voul1

 

voul3
voul4
voul5

protothema.gr