Η Ιταλία «σκότωσε» τις κυβερνητικές ελπίδες για έξοδο στις αγορές

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία και οι αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές ομολόγων καταστρέφουν τις όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει για μερικούς μήνες το σχέδιό της για νέα έκδοση ομολόγων.

Ειδικότερα, η Αθήνα αναμενόταν να προχωρήσει το καλοκαίρι στην πρώτη της έκδοση 10ετούς ομολόγου εδώ και μια δεκαετία, κατά προτίμηση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσής της τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο ενδεχομένως θα χρειαστεί να αναβληθεί έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα θα έχει διασφαλίσει συμφωνία για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους τους.

«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκδοση (ομολόγων) πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά μετά τις πρόσφατες “αναταράξεις” δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχους, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer), με το μέρος των χρημάτων του προγράμματος διάσωσης τα οποία έμειναν αδιάθετα αλλά και μέσω άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές (με την έκδοση ομολόγων).

Όπως σημείωσε ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος, «έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε την μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εποχή για να κάνουμε την επόμενή μας κίνηση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επιπλέον, θα υπάρξει και μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους».

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του liberal.gr:

liberal.gr