Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πρεμιέρα για τους υποφηφίους των γενικών λυκείων

Το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων -των γενικών λυκείων- δίνεται σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Χθες, οι εξετάσεις ξεκίνησαν για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων με το ίδιο μάθημα.

Στους υποψηφίους δόθηκαν να σχολιάσουν (στην Εκθεση) και να επεξεργαστούν (στις γραμματολογικές παρατηρήσεις) θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Πάντως, ενστάσεις προκάλεσε σε μερίδα των υποψηφίων των εσπερινών ΕΠΑΛ η φράση «προηγμένες -και ως εκ τούτου ένοχες- κοινωνίες» στο απόσπασμα του Κωστή Παπαγιώργη που κλήθηκαν να σχολιάσουν. Επίσης, τα θέματα κρίθηκαν δύσκολα.

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές ξεπερνούν τους 104.000

Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 86.301. Επίσης, 914 υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια και 1.082 από τα Εσπερινά.

Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 είναι 74.692 (δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία).

Οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).

Online

kathimerini.gr