Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ αντί για πλεόνασμα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Για έλλειμμα που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ για το 2017 κάνει λόγο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια στιγμή που ο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι και το 2018 ο ΕΦΚΑ θα έχει υψηλά πλεονάσματα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου τους, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) περίγραψε ουσιαστικά μια «δημιουργική λογιστική» την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίζεται πλεονασματικός.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Αντώνης Κουρούκλης, υποστήριξε ότι ο ΕΦΚΑ χαρακτήρισε ως ληξιπρόθεσμες περίπου 30.000 συντάξεις προκειμένου η έκδοσή τους να χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη επιχορήγηση των δανειστών και όχι από τον προϋπολογισμό του φορέα. Σαν αποτέλεσμα αντί ο οργανισμός να εμφανίζει έλλειμμα, εμφάνισε πλεόνασμα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αναφορές των εργαζόμενων όσον αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα επεσήμαναν ο νόμος Κατρούγκαλου συνεπάγεται σημαντικές μειώσεις, με μεγαλύτερους χαμένους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας και όσους λάμβαναν ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται μετά το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, εμφάνισε μια «μαγική» εικόνα όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός θα έχει πολύ υψηλά πλεονάσματα και το 2018 ενώ για τις συντάξεις είπε ότι «θα παρέχει επίπεδα αξιοπρέπειας».

Υπ. Εργασίας: Οι εργαζόμενοι στα ταμεία διαστρεβλώνουν τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ

«Να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιχειρεί η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

«Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat. Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα το 2017» αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως υποστηρίζει, η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και δημοσιοποίησε, στις 23 Απριλίου 2018, τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε η Eurostat. «Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015» επισημαίνει το υπουργείο, ενώ σημειώνει ότι στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπόλοιπων φορέων, μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.

«Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό το νέο ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

liberal.gr