Σύνοδος Κορυφής: “Ναυάγιο” λόγω βέτο Ιταλίας – Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγεί η Ιταλία τη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η απειλή της για βέτο εάν δεν συμφωνηθούν συγκεκριμένες αλλαγές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού “τινάζει στον αέρα” την δυνατότητα εξαγωγής κοινών συμπερασμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του, Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ματαιώνεται για απόψε και θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή, μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ιταλικές κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι “όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη”. Το πρώτο που ζητά η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της Ιταλίας αφορά το σύνολο των συμπερασμάτων και όχι μόνο το τμήμα τους το οποίο αφορά το μεταναστευτικό.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στην οποία συμμετέχει η εθνικιστική δεξιά – ακροδεξιά Λέγκα, έχει υιοθετήσει μία πολύ σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

capital.gr