Οι άνθρωποι που ήξεραν και ο άνθρωπος που δεν ήξερε πολλά

 

Χθες το πρωί στις οκτώ σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος έλεγε  ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό «…δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Και αυτό γίνεται με δύο τρόπους είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα». Δώδεκα ώρες αργότερα στις ειδήσεις του Αντένα μετά από μια παραληρηματική ομιλία το διόρθωνε «Η κυβέρνηση αυτή έχει ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2019».

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα ο υπουργός θα είχε παραιτηθεί ή ο πρωθυπουργός θα ζητούσε την παραίτηση του υπουργού του.  Στην Ελλάδα ο Τσίπρας πανηγύριζε για τις δηλώσεις του Scorpion της  αρπαχτής μας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο Κοτζιάς αποκαλούσε εθνικά ωφέλιμη την συμφωνία των Πρεσπών και ο Νίκος Παππάς ανακοίνωνε την δημιουργία «Πάρκου – Μουσείου Ραδιοφωνίας» στο Ίλιον. «Σε έναν χώρο 31 στρεμμάτων, ο οποίος -μετά τις εργασίες ανάπλασης- θα αποτελέσει χώρο πρασίνου και φιλοξενίας των παλαιών κτηρίων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ» που φυσικά ήταν «Το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που παίρνει σάρκα και οστά». Πιθανότατα αφού ο εξοπλισμός της ΕΡΤ θα καταλήξει στους εμπόρους μεταχειρισμένων σιδερικών. Και  όχι μόνο της τοπικής αφού κάποιοι αργόμισθοι θα βολευτούν σε ένα μουσείο που σύντομα η ύπαρξη του θα ξεχαστεί. Όπως και όσων θα δουλεύουν στις υπηρεσίες του. Βεβαίως υπάρχουν περιθώρια και για άλλα έργα. Στα 31 στρέμματα του μουσείου, δεν μπορεί κάποιος χώρος θα υπάρχει ένα μαυσωλείο των νεκρών της ΕΡΤ, με την Ζωή σε ρόλο ιέρειας να ρωτάει τους πιστούς που βρισκόντουσαν όταν έπεσε το μαύρο. Για  το μόνο που δεν υπάρχει χώρος είναι για έργα ουσία

Ενώ ο Παππάς ανακοίνωνε το μουσείο της ΕΡΤ ο Τόσκας ενημερωνόταν για τα προβλήματα της αστυνόμευσης της περιοχής του Ιλίου. Κανένας δεν θα περίμενε από τον Τόσκα να ξέρει ότι το κτίριο που στεγάζεται το τμήμα και η ασφάλεια της περιοχής έχει κριθεί ακατάλληλο από την υπηρεσία κτιρίων της αστυνομίας από το 2007 και τα κρατητήρια του είναι σφραγισμένα. Ακόμα λιγότερο θα μπορούσε να ξέρει ότι μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα στο Περιστέρι,  η τροχαία στεγάζεται σε ένα κτίριο του ’50, που τα τζάμια του τρέμουν, δεν υπάρχουν ράμπες για την πρόσβαση όσων έχουν προβλήματα στην κίνηση και τα θύματα των ατυχημάτων πρέπει να περιμένουν στην πόρτα της εισόδου τους άνδρες της τροχαίας για να δώσουν κατάθεση. Ούτε ότι βορειότερα από το Ίλιον, από το Καματερό και πέρα ένας καθημερινός πόλεμος της αστυνομίας με την μαφία των ναρκωτικών συνεχίζεται.

Αλλωστε ο Τόσκας έχει τον ρόλο του ανθρώπου που δεν χρειάζεται να ξέρει. Του ανθρώπου που δεν ήξερε πολλά, σε μια κυβέρνηση που αντέχει γιατί Τσίπρας και Καμμένος ξέρουν πάρα πολλά. Ο ένας για τον άλλον.

Του Αντώνη Πανούτσου

liberal.gr