Η Κομισιόν “στρογγυλεύει” τις δηλώσεις Χαν για Ελλάδα και Αλβανία

Σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν περί “αναδιάρθρωσης συνόρων” Ελλάδας – Αλβανίας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αλλαγή συνόρων” των δύο χωρών.

Κληθείς να διευκρινίσει τις σχετικές δηλώσεις του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως ο κ. Χαν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε., έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το kathimerini.gr, ο κ. Χαν, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων.

“Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες” είπε ο Γιοχάνες Χαν.

Ν.Δ.: Το ζήσαμε κι αυτό, να μαθαίνουμε από τον επίτροπο Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά αλλαγή συνόρων με την Αλβανία

Σχολιάζοντας τη δήλωση Χαν, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: “Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία”.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί “τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία”.

Η Πειραιώς προσθέτει: “Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του”.

Μαξίμου: Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας

“Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης”, σχολίαζουν κυβερνητικές πηγές σε απάντηση της ανακοίνωσης του Μοσχάτου.

Και προσθέτουν: “Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη.
Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…”

capital.gr