«Φύγετε θα καείτε μας έλεγαν όταν μας έζωσε η πυρκαγιά» – Παντελής έλλειψη κεντρικού συντονισμού

24 ώρες έχουν συμπληρωθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους και ίσως στον τελικό απολογισμό ο αριθμό των θυμάτων να είναι τριψήφιος.

Παρόλα αυτά 24 ώρες μετά ακόμη υπάρχει σκοτάδι στο αν δόθηκε ή δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού πριν να είναι πολύ αργά.

«Δώσαμε εντολή εκκένωσης στους δήμους»  δήλωσε σήμερα η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα. Από την πλευρά του όμως ο  δήμαρχος Ραφήνας διαψεύδει τη σύμβουλο λέγοντας ότι «αυτό δεν έγινε ποτέ».

Η κυρία Τσούπρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Την ώρα της πυρκαγιάς συνδράμουμε το ρόλο της πυροσβεστικής και αυτή εισηγείται την εκκένωση. Την λάβαμε (σ.σ. την εντολή εκκένωσης) και ενημερώσαμε τους δήμους».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «η περιφέρεια έβγαλε την απόφαση για την εκκένωση και πήραμε τους Δήμους και ήμουν εκεί με τον Δήμαρχο Ραφήνας. Το απόγευμα έγινε. Την ώρα που έφτανε η φωτιά, ήμουν στο Νέο Βουτζά. Τον δήμαρχο τον είδα επί τόπου. Η εκκένωση όμως είναι πολύ πολύπλοκο σχέδιο. Ήταν πολύ δύσκολο μέσα σε μία ώρα να γίνει εκκένωση σε μία περιοχή σαν το Μάτι».

Όμως ο δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς όταν ρωτήθηκε αν η κυρία Τσούπρα του έδωσε εντολή εκκένωσης, την διέψευσε: «Αυτό δεν έγινε ποτέ, δεν επικοινώνησε ποτέ κανένας μαζί μου. Η φωτιά έφτασε σε μισή ώρα στη θάλασσα. Μην προσπαθούν να μεταθέσουν ευθύνες. Προφανώς και όχι δεν έλαβα εντολή εκκένωσης», είπε και πρόσθεσε: «Να μου πει κάποιος ποιος μου την έδωσε», υποστηρίζοντας ότι με την κυρία Τσούπρα, αν και βρέθηκαν δια ζώσης, δεν αντάλλαξαν κουβέντα και δεν κατάφεραν να μιλήσουν.

Επίσης ο δήμαρχος, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες, εξήγησε ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης της περιοχής: «Όταν άλλαξε ο αέρας, οι αστυνομικοί φώναζαν “φύγετε, φύγετε”, αλλά δεν έγινε καμία οργανωμένη ενέργεια», είπε ο κ. Μπουρνούς.

Είναι φανερό ότι την κρίσιμη στιγμή δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός και όσοι άνθρωποι σώθηκαν το έκαναν αυτοσχεδιάζοντας και βέβαια με την πολύτιμη αρωγή των εθελοντών που έτρεξαν στο σημείο να τους μαζέψουν από την θάλασσα.

Επίσης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πως μπόρεσε η φωτιά με τόσο μεγάλη ευκαιρία να περάσει την Λεωφόρο Μαραθώνος και γιατί εκείνα τα κρίσιμα λεπτά δεν υπήρχε η αντιμετώπιση που θα έρπεπε.

eleftherostypos.gr