Πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής: Καθυστέρησαν μισή ώρα να ενημερώσουν το Συντονιστικό για τη φωτιά στο Μάτι

 

Καταλόγισε ολιγωρία στον κρατικό μηχανισμό, ενώ αναμένεται να ζητήσει άρση απορρήτου των κινητών των επικεφαλής, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε δόθηκε η εντολή εκκένωσης

Ολιγωρία καταλογίζει στον κρατικό μηχανισμό ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Αδριανός Γκουρμπάτσης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, τόνισε ότι μετά το ξεκίνημα της φωτιάς καθυστέρησε μισή ώρα να ενημερωθεί το συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.  Ερωτηθείς, πόση σημασία έχει αυτό το ημίωρο, απάντησε ότι «έχει τεράστια σημασία, καθώς οι δυνάμεις θα την προλάβαιναν».

Ο κ.Γκουρμπάτσης σημείωσε ακόμη ότι «θα ζητήσουν άδεια από τον Εισαγγελέα να γίνει άρση απορρήτου των κινητών όλων επικεφαλής. Να δούμε αν δόθηκε εισήγηση για την εκκένωση, όπως λένε ότι αρχικά δόθηκε και σε ποιο χρονικό σημείο δόθηκε».

Δήλωση πρώην Υπαρχηγού Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Σημειωτέον, ότι με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, προχωρά η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία Πρωτοδικών για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Καθοριστικό ρόλο δε για την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να παίξει και η διαβίβαση στην εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των ειδικών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

protothema.gr