Η απάντηση Μητσοτάκη στα ψεύδη και το διχαστικό παραλήρημα του Τσίπρα στην Ιθάκη

Με το μήνυμα «η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο» και την προειδοποίηση ότι «η ζημιά που προκαλεί η κυβέρνηση αυξάνεται καθημερινά», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «διχαστικό παραλήρημα» του πρωθυπουργού στην Ιθάκη.

Παράλληλα υπογράμμισε εκ νέου ότι είναι «επιβεβλημένη» η πολιτική αλλαγή προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει πράγματι να βγει από την κρίση εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φόρους και εισφορές και ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

«Η σημερινή παρέα του Μαξίμου εξαπάτησε, δοκιμάστηκε και απέτυχε», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μίγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών». «Δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων αν δεν αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παιδεία και ασφάλεια για όλους», πρόσθεσε, εξάλλου, προεξοφλώντας ότι όλα αυτά δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.

Η διαφορετική πορεία που υπέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αναγκαία για τη χώρα βασίζεται όμως και στην «ενότητα» και την «αλήθεια» απέναντι στο διχασμό και στα ψέματα που καταλογίζει στην κυβέρνηση. Σχολίασε μάλιστα πως η «νέα παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη» προκαλεί θλίψη και οργή όχι μόνο επειδή «συνεχίζει να λέει ψέματα», αλλά και διότι «ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Ελληνες».

Για την Πειραιώς είναι ξεκάθαρο πως μία κυβέρνηση που εξαπάτησε τους πολίτες και παρέτεινε, λόγω επιπτώσεων από τη δική της διακυβέρνηση, τη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας, δεν μπορεί να την οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Πολύ περισσότερο όταν εκτός από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που τροφοδοτούν τη μεταρρυθμιστική αμφιθυμία της, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται και από διαχειριστική ανικανότητα.

Σε ό,τι αφορά την απουσία κάθε αυτοκριτικής εκ μέρους του πρωθυπουργού για τα καταστροφικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου 2015, δεν εξέπληξε κανέναν στη Ν.Δ. Οπως και η διχαστική ρητορική και η εκ νέου τροφοδότηση της πόλωσης με βουτιές στο παρελθόν για να καλυφθεί η απουσία σχεδίου για το μέλλον. Το περιεχόμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού εξέλαβαν πολλά γαλάζια στελέχη ως μία ακόμη απόδειξη της απουσίας συναινετικής διάθεσης από την πλευρά του. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κ. Ζούλα: «Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θυμάται τη συναίνεση μόνο όταν στριμώχνεται από τα γεγονότα, αναζητώντας συνενόχους στην ανικανότητά του».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε στον κ. Τσίπρα μία ακόμη σκηνοθεσία «ψεύτικων γεγονότων, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου».

«Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι. Ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ο,τι έκανε με τις φωτιές το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε σκληρή απάντηση και στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι» .

«Με μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η κυβέρνηση «έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και αντ’ αυτού υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ. και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο Μνημόνιο με λιτότητα διαρκείας, νέες μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και εισφορών, εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ αυστηρή επιτήρηση».

«Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας», εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε: «Σε αυτό οφείλεται και η ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις, χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά. Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον δικό μας και όχι δικό τους».4

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου