Δημοσκόπηση Marc: Στο δρόμο της αυτοδυναμίας η Ν.Δ. – Στο 10,9% η διαφορά

Παγίωση της διαφοράς μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό και δυναμική κατάκτησης αυτοδυναμίας καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 38,4%, ευθύνες στην κυβέρνηση για την καταστροφή στο Μάτι και κάθετη άρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών και απογοήτευση για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Το δρόμο της αυτοδυναμίας ακολουθεί η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρώντας ένα διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη λήξη του προγράμματος και την επικοινωνιακή καταιγίδα της Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα που δημιουργήθηκε από την κρατική ανικανότητα στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις που παραμένουν στο προσκήνιο εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιας επικοινωνιακής καταιγίδας που οδηγεί στη μείωση της διαφοράς εν τούτοις τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν πως στην πορεία και παρά την παροχολογία που δεν γίνεται πιστευτή, είναι, τουλάχιστον βάσει δεδομένων παρελθόντων ετών, αδύνατη η γενική ανάκαμψη του πρώτου σε ποσοστά ψήφους της συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 29,9% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,9% το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 6,4%και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,3%. Η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό της τάξεως του 2,5% κινείται οριακά προς το όριο του 3% και ως εκ τούτου η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι είτε πεντακομματική είτε με έξι κόμματο. Ποτάμι και ΑΝΕΛ βρίσκονται μακριά από το όριο εισόδου στη Βουλή με ποσοστό 1,4 και 1,2 αντιστοίχως

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία μέτρηση της Marc πάλι για το Πρώτο Θέμα η Ν.Δ. καταλάμβανε ποσοστό της τάξης του 30,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, η Χρυσή Αυγή 7,3% (τέταρτο κόμμα) και το ΚΙΝΑΛ, από κοινού με το Ποτάμι, 7,5% (τρίτο κόμμα)

Καταλληλότερος για πρωθυπουργό εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 38,4% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα και 36,% της απάντησης κανένας από τους δύο. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στο ερώτημα αυτή η απάντηση κανένας από τους δύο ήταν της τάξης του 40,9%.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης η δημοσκόπηση δίνει διαφορά της τάξης του 55,5% μεταξύ των δύο κομμάτων με τη Ν.Δ να φτάνει το 69,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 14%.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι:

– Το 74% Νιώθει θυμό και απογοήτευση για τη συγκυβέρνησης
– Το 78% επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τους 98 νεκρούς
– το 81,1% θεωρεί βέβαιο πως η επιτροπεία από τους δανειστές θα συνεχιστεί παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα το 72,4% εκτιμά πως οι εξαγγελίες Τσίπρα για παροχές δεν πρόκειται να εφαρμοστούν

Τέλος, ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το αρνητικό κλίμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το 70% οι 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν αντίθετη στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ζητούν από τη Βουλή να μην επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ του Πρωθυπουργού των Σκοπίων που απεκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον έχει διαβεβαιώσει ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της συμφωνίας.

liberal.gr