Δείτε live: Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Εγώ βλέπω πολίτες ο Τσίπρας βλέπει πελάτες

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης δίνει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πέφτει και η αυλαία της 83ης ΔΕΘ.

Δείτε live:

Μήπως θεωρείστε λίγο μη πολιτικά ορθοί που δεν παραδέχεστε πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κύριε Οικονόμου στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως προβλεπόταν. Ο βασικός σκοπός του ήταν «κατά την διάρκεια και αμέσως μετά η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το επιτόκιο δανεισμού είναι στο 4,5%. Ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζουν οι αγορές. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα. Εγώ θα το κάνω πράξη. Όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές κι αυτό δεν θα το επιτρέψω.

Τα μέτρα που ανακοινώσατε, τα άκουσαν οι πολίτες και από τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα είπε ότι τα περισσότερα θα τα προνομοθετήσει. Εσείς θα τα ψηφίσετε αν τα φέρει σε αυτή τη βουλή; Αν έχετε τις ίδιες προτάσεις, πώς θα πείσετε έναν πολίτη να επιλέξει εσάς;

Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μοιράσουμε πλούτο σε όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές. Ο κ. Τσίπρας θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους αφού κατέστρεψε την παραγωγική Ελλάδα. Δεν άκουσα ότι η ελληνική δημόσια Διοίκηση μπορεί αν λειτουργήσει καλύτερα με λιγότερα χρήματα.

Θεωρώ ότι αυτό που παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο. Το δικό μου σχέδιο είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Ανάπτυξη 4% και 700.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα

Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Διότι αν ερμήνευσα σωστά την διαρροή του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, του κ. Τσακαλώτου μην κοροϊδευόμαστε… Αν τα μέτρα είναι στην λογική μας, μέτρα που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε.

Για τον ΕΝΦΙΑ θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα ο κ. Τσίπρας. Το όφελος θέλουμε να το καρπωθούν όλοι. Άρα και στα μέτρα που φαίνεται κάποια συμφωνία, υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Εγώ δεν βλεπω πελάτες, βλέπω πολίτες.

Ερώτηση για το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

Μία πρωτοβουλία λογοδοσίας που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση.  Μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα κοπούν και οι κεντρικοί πόροι που κατευθύνονται στους δήμους. Αν κάποιος δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες, μπορεί να το κάνει αλλά μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψηφισμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου;

Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίο μνημόνιο, είναι τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την μείωση των συντάξεων. Κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Δεν το ψηφίσαμε, μακάρι να μην εφαρμοστεί.

Το αφορολόγητο είναι επίσης ψηφισμένο γι’ αυτό πρέπει αν μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Λέμε ότι ο συντελεστής αυτός πρέπει να είναι 9%.

Δεν έχω συναντήσει κανένα νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. Ο κάθε νέος πρέπει να γνωρίζει ένα απόθεμα δικό του, που θα τοκίζεται και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς θα είναι δικός του και θα ισοδυναμεί με μία επικουρική σύνταξη πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.

Μια βδομάδα πριν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνατε τον τσάμπα μάγκα για το Σκοπιανό. Σας προκάλεσε να πείτε ξεκάθαρα τι θα κάνετε. Σας αποκάλεσε και λαϊκιστή. Έχετε ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος ενώ στελέχη σας το συζητούν.

Φαντάζομαι στη νέα έκδοση του Μπαμπινιώτη, δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος τους εξαπάτησε. Ποιος συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος διότι είναι αυτός που λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία. Εμείς κάναμε και πρόταση μομφής για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από την στιγμή της υπογραφής της. Το βλέπουμε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να μιλά παντού για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές και δεν έχει έρθει η συμφωνία, δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη μέρα. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε. Έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδος. Εξήγησα στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα στο ΕΛΚ για μια συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας κι εξήγησα γιατί δεν έπρεπε να αποδεχθεί ελληνική κυβέρνηση μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, επειδή με ρωτήσατε για το δημοψήφισμα. Μέσα από τον ψήφο θα στείλει ο λαός μήνυμα και για το Σκοπιανό.

Για τα ΜΜΜ και τον ΟΑΣΘ 

Θα συμφωνήσουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το όλο σύστημα να καταρρεύσει στο επόμενο διάστημα.Θα δούμε το θέμα του ΟΑΣΘ με πολύ μεγάλη προσοχή. Βλέπουμε το πρόβλημα μπροστά μας και φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.
Αυτή τη στιγμή χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δε μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσ/νίκης. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Η σχέση με τους Θεσμούς και οι μονομερείς ενέργειες
Οι Θεσμοί συμφώνησαν δυστυχώς σε ένα μείγμα πολιτικής που ήταν λάθος. Οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια πολιτική υπέρ – πλεονασμάτων στερώντας πόρους από την μεσαία τάξη. Μειώνοντας τα εισοδήματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι αυτό το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτα για τη ΝΔ. Δε μπορεί η οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Για να έχουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όμως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς.
Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ παρουσίασα χθες ένα σχέδιο. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει αίσθηση προόδου.

 

Πώς θα πληρώνονται οι 1.5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι;

Ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου γιατί αφορά στους καινούριους συνταξιούχους. Μπορούμε πάντα να προβλέψουμε διατάξεις για να χρηματοδοτείται ο σημερινός συνταξιούχος. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούριο ασφαλιστικό. Κι επειδή πολλοί έσπευσαν να δώσουν χαρακτηρισμούς, θα τους συμβούλευα να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Σουηδία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το να το αρνείται η κυβέρνηση είναι σα να βάζει το κεφάλι στην άμμο. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι νέες δουλειές. Τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε δραματικές μειώσεις συντάξεων;Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ; Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Κυβερνά ήδη 4 χρόνια κι έχει ένα μητρώωο πεπραγμένων. Δεν ξεχνούν οι πολίτες κι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η λύση είναι να πεθάνουν οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών.

 

Επιμένω σε αυτό ως κεντρικό μας στόχο. Κι ας μετρηθούμε επιτέλους στο ζύγι του προοδευτισμού. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία; Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί να έχει πρόσβαση με άλλα παιδιά με μεγαλύτερες δυνατότητες; Στις πλούσιες συνοικίες δεν είναι δύσκολο να έχει και ιδιωτική φύλαξη. Για πηγαίνετε λίγο στις φτωχές συνοικίες που οργιάζουν τα πράγματα. Την επόμενη μέρα το διακύβευμα δεν είναι ένα άθροισμα μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε. όλοι μαζί όμως. Ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον χυδαίο διχασμό.
Τι περιεχόμενο θα λάβει αυτό που είπατε για το αίσθημα κοινής μοίρας;
Τα πρώτα μου βιώματα ήταν ενός έφηβου που μεγάλωνε στην Ελλάδα του ’80. Η ατμόσφαιρα ήταν πολιτικά φορτισμένη. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχής. Ζούμε κάτι πολύ χειρότερα σήμερα. Αυτός ο διχασμός είναι δηλητήριο. Η στοχοποίηση απλά γιατί κάποιος είναι αντίπαλος, δεν είναι αποδεκτό. Η αίσθηση ότι κάποιοι λειτουργούν για τους εκλογικούς τους πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν είναι δυνατόν το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» να είναι το κύριο σκέλος μιας πρότασης. Καταλαβαίνω γιατί το κάνει ο κ. Τσίπρας. Βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Και στην οικονομία και τις επενδύσεις. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και όσων ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε άλλο κόμα.

Έχετε κοστολογήσει το πακέτο των ελαφρύνσεων; Έχετε ένα πλάνο αν έρθουν οι εταίροι και σας πουν ότι δεν μπορείτε να τα υλοποιήσετε;

Από το 2016 όταν εξήγγειλα το πρόγραμμα, έχω παρουσιάσει τα μέτρα και δεν φοβάμαι να πω ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στην δημόσια Διοίκηση. Το συμμάζεμα του παλιού είναι ο στόχος μας. Οι στόχοι μας για την ανάπτυξη δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση. Όταν λέμε πχ ότι θα δώσουμε έκπτωση στις δαπάνες για την ανακαίνιση των σπιτιών, θα εισπράξουμε από τον φόρο εισοδήματος κάποιων που φοροδιαφεύγουν, χρήματα που δεν θα παίρναμε. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Υπάρχει κι ένα κομμάτι που στηρίζεται στο ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεονάσματα. Έχει γίνει καλή δουλειά στην ΑΑΔΕ. Δίνω μεγάλη σημασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ειδικά για τον ΦΠΑ. Έχω δεσμευτεί για την μείωση του ΦΠΑ γιατί το έχουμε ξανακάνει. Και χωρίς την έγκριση της τρόικα και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα.

Τι είπε στην ομιλία του το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Προανήγγειλει μειώσεις φόρων και εισφορών, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την πορεία της οικονομίας και της χώρας.  «Η συγκυρία (της φετινής ΔΕΘ), μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεσμευόμενος για μειώσεις φόρων, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για απλοποίηση των επενδύσεων.

Επίσης δεσμεύτηκε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε πως «η ΠΓΔΜ να γνωρίζει πως εάν θα καταψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή, η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή».

Το γαλάζιο οικονομικό σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει επίσης μείωση:

– Εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% από 22% για εισοδήματα μέχρι 10.000 €, από 22%.
– ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% την πρώτη διετία.

– Εταιρικού φόρου σε 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%, ώστε ο πραγματικός συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%.

– Εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός τετραετίας, με εμπροσθοβαρή τρόπο.

– ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 24% και στη συνέχεια 11% για όλο το τουριστικό πακέτο.

– Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

– Ενα δισ. ευρώ για τη στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Στήριξη της ελληνικής οικογένειας με 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο και υλοποίηση της δέσμευσης «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» μέσω χορήγησης σε οικογένειες που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μηνιαίων κουπονιών 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

– Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

– Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

eleftherostypos.gr

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 iefimerida.gr

Σημεία από τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη

Για την έξοδο από τα μνημόνια

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βασικός σκοπός του ήταν η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ.Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας, η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές και αυτό δεν θα το επιτρέψω»

Για την ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τις διαφορές πολιτικής με την κυβέρνηση

«Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στις υγιείς δυνάμεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, δεν πάμε πουθενά. Είναι ένας φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω.

Ως προς τα μέτρα, θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Κρατάτε μικρό καλάθι. Μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική, και που ο κ.Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Ακόμη και σε μέτρα που φαίνεται να υπάρχει μια συμφωνία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

Για την είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους δήμους

«Η πρωτοβουλία που εξήγγειλα ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι θα καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα θα περικοπούν οι κρατικοί πόροι προς τους δήμους. Πρέπει να περάσουν περισσότεροι πόροι και αρμοδιότητες στους δήμους. Θα χρειαστούμε μια 2ετή μεταβατική περίοδο ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί το 2021».

Για τη μείωση των συντάξεων

«Είναι ένα ψηφισμένο μέτρο, αχρείαστο πιστεύουμε, γι’αυτό δεν το ψηφίσαμε. Μακάρι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μην εφαρμοστεί. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να είναι 9%, για απαλύνουμε τον πόνο από τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν έχω συναντήσει νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη σε 50 χρόνια. Ο νέος δεν έχει κίνητρο να μπει σε ένα σύστημα ασφαλιστικής αποταμίευσης, γι’αυτό επιμένουμε στο μέτρο του ασφαλιστικού κουμπαρά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χαρακτηρισμό του ως λαϊκιστή από τον κ. Τσίπρα

«Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη “λαϊκιστής” είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει. Προειδοποίησα ότι η Συμφωνία φέρνει αποτελέσματά από τη στιγμή της υπογραφής της. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε. Η ΝΔ ζητάει προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό».

Για τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

«Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική, χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το σύστημα να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Δεν μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών (ΚΤΕΛ)».

Για συναίνεση των θεσμών στις εξαγγελίες του

«Οι θεσμοί δυστυχώς συμφώνησαν σε ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με υπερπλεονάσματα, στερώντας πόρους από τη μεσαία τάξη. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο. Η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το λένε όλοι, όχι μόνο εγώ. Αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος που έθεσα είναι η κοινωνική κινητικότητα. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους λιγότερο προνομιούχους. Αίσθημα ασφάλειας θέλουμε να δώσουμε κυρίως για τους ανθρώπους στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, που δεν μπορούν να έχουν και ιδιωτική ασφάλεια».

Για τον πολιτικό διχασμό και το «αίσθημα κοινής μοίρας»

«Τα πρώτα μου βιώματα είναι από μια έντονα φορτισμένη περίοδο. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο δηλητήριο. Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν όχι για όλους τους Έλληνες αλλά για όσους θεωρούν εκλογικούς τους πελάτες, διαρρηγνύει το συμβόλαιο κοινωνίας – κράτους. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που θα έχουν ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

Για το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενδεχόμενη αντίθεση των θεσμών

«Το συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών είναι η άλλη όψη των φοροελαφρύνσεων. Μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Άλλο ένα στηρίζεται στη λογική και θα πείσουμε τους δανειστές για την αποτελεσματικότητά τους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την έχουμε ξανακάνει, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία,  τους επιχειρηματίες και πιστεύω ότι η μείωση συντελεστών θα έχει προφανή αποτελέσματα».

Για τις επικουρικές συντάξεις

«Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να τις λαμβάνουν σε ανταποδοτική λογική. Οι εξαγγελίες μου [κουμπαράς] αφορούν τους νέους ασφαλισμένους. Ο νόμος Κατρούγκαλου ψήφισε δραματικές περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους. Έκοψε το ΕΚΑΣ. Κυβερνά ήδη 4 χρόνια και οι συμπολίτες μας δεν ξεχνούν».

Για ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Θα είναι αντισυνταγματικό ένα δημοψήφισμα, το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το αρ. 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα».

Για προσκλητήριο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και πιθανότητα μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω εγώ ή η ΝΔ σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξω τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για ανησυχία για την οικονομία

«Ανησυχώ γιατί βλέπω το επιτόκιο να γυροφέρνει γύρω στο 4%. Αυτό μόνο μας λέει πολλά για την αποτυχία του κ. Τσίπρα. Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα πρώτος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές».

Για τη στελέχωση της κυβέρνησης ΝΔ

«Έχω μιλήσει για ένα λελογισμένο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο. Δουλειά μου είναι να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Αφού μιλάμε για άξιους, ασφαλώς πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ. Φωτογραφίζω μια αντίληψη/λογική στη δομή της κυβέρνησης. Το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας-Θράκης θα διατηρηθεί».

Για μελλοντική συνεργασία με στελέχη της ΝΔ και το παρελθόν τους

«Ο πήχης είναι ψηλά. Στα ζητήματα ηθικής τάξης δεν χωράει καμία έκπτωση».

Για την τραγωδία στο Μάτι

«Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά. Επιμένω για μια κυβέρνηση που επέδειξε αδικαιολόγητο κυνισμό. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε αν γνώριζε ή όχι για νεκρούς.  Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής. Έχω μιλήσει χρόνια πριν για την ανάγκη ανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε στη χώρα. Δεν έχουμε κανένα άλλοθι να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Ο κ. Συνολάκης δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις όχι για αυτά που είπε αλλά γι΄αυτό που είναι. Εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Δεν ξέρουμε πόσες, αλλά θα είχαν σωθεί, αυτό δεν δέχεται αμφισβήτηση».

Για τους συμβασιούχους του δημοσίου

«Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Για ενδεχόμενες μελλοντικές εξεταστικές για σκάνδαλα

«Την επομένη των εκλογών τελειώνουν τα τηλέφωνα σε δικαστικούς λειτουργούς για να παρέμβουν. Έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική, για το τι έγινε το 2015. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Για την ΠΓΔΜ και τη “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα

«Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Όλοι γνωρίζαμε ότι το θέμα δεν ήταν τα αγάλματα του κ. Γκρουέφσκι, αλλά η γλώσσα και η ταυτότητα. Θα εξετάσουμε την επόμενη μέρα όλες τις επιλογές που θα έχουμε διάθεσή μας [για την ΠΓΔΜ]».

Για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία

«Το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω σήμερα, εν μέρει και στη νέα γενιά, είναι η εικόνα ότι όλοι λίγο-πολύ το ίδιο είμαστε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος από το ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στο εξωτερικό θα επιστρέψει».

Για μετεκλογικές συνεργασίες και την κεντροαριστερά

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

Για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά δεν θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε απόλυση, έχω θέσει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Αλλά το όραμά μου πάει πολύ πέρα από αυτό. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Για ενδεχόμενη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές

«Έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, δεν θα οδηγηθούμε πάλι σε εκλογική αναστάτωση όπως το 2015».

Για τους συμβασιούχους του Δημοσίου

«Ένας συμβασιούχος ξέρει ότι υπογράφει για συγκεκριμένο διάστημα. Στην προτεραιοποίηση των προσλήψεων ας προτεραιοποιήσουμε εκεί που έχουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος, αν γνωρίζουμε πού είναι οι ανάγκες και πώς να καλύπτονται. Π.χ. αν μιλάμε για μια δασική υπηρεσία, πράγματι χρειάζονται μόνο το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται Ιούλιο-Αύγουστο;».

Για το ιδιωτικό χρέος και τις ανείσπρακτες οφειλές

«Πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εστιάσει σε αυτές που μπορεί να εισπράξει. Μία τολμηρή ρύθμιση που θα θέτει ένα ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα, θα επιτρέψει σε κάποιον να εξοφλήσει το χρέος του. Το ιδιωτικό χρέος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η αύξησή του οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στην πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και χρίσμα σε μεγάλους Δήμους- σταυρό ή λίστα στις ευρωεκλογές

«Παρά τα προβλήματα επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή των αιρετών. Ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένους συνδυασμούς, όχι απαραιτήτως με υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ. Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη για τους Δήμους. Τώρα υπάρχει και το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους Δήμους, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας ως προς τις εκλογές Β’ βαθμού».

Για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Μητσοτάκης: Είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν έχω πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις, θέλω δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύουν επιχειρήσεις».

Για την ασφάλεια και τις εσωκομματικές ισορροπίες

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και δημοκρατίας. Η έλλειψη ασφάλειας πλήττει πρωτίστως τους πολίτες στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές. Η τήρηση του νόμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μια κοινωνία. Αυτό δεν είναι ούτε δεξιά ούτε ακροδεξιά ατζέντα».

Για το προσφυγικό

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση η οποία κόπτεται υποτίθεται για πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: iefimerida.gr