Πρωθυπουργική εμφάνιση Κυρ. Μητσοτάκη – «Όχι στο δηλητήριο του διχασμού»

 

Ενωτικός, ο πρόεδρος της Ν.Δ και απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες ανέπτυξε το πλαίσιο του κυβερνητικού του προγράμματος, καλώντας τους να το υποστηρίξουν «πέρα και πάνω από κόμματα». Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησαν οι δανειστές στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του για εκλογική νίκη της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα για μία ακόμα φορά ότι δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα έστρεψε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή τους χειρισμούς στην οικονομία.  “Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, το επιτόκιο είναι κοντά στο 4,5%. Ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι μεγάλο σφάλμα. Όταν τελειώσει το μαξιλαράκι ασφαλείας η χώρα θα είναι ευάλωτη. Δε θα το επιτρέψω και δεσμεύομαι γιαυτό”.

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο Κυριακός Μητσοτάκης τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας παράλληλα και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών.
“Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να μοιράσουμε πλούτο για όλους. Εκείνος μοιράζει επιδόματα. Ο κ. Τσίπρας υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας τώρα μας είπε ότι θέλει να μειώσει και εκείνος φόρους και εισφορές, αλλά δεν μας είπε τίποτα για το συμμάζεμα του κράτους. Δεν άκουσα τίποτα για μείωση του κράτους. Ας μετρηθούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα στο ζύγι του προοδευτισμού” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Συντάξεις και κυβερνητική διγλωσσία

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της προνομοθέτησης των μέτρων, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. “Θα περιμένουμε καταρχάς να δούμε τί μέτρα θα έρθουν στη Βουλή, γιατί αν ερμήνευσα καλά την διαρροή Τσακαλώτου, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων τα οποία δεν έχει συμφωνήσει για το κόστος με τους δανειστές. Αν είναι μέτρα ευθυγραμμισμένα με τα δικά μας, που τα αντιγράφει από εμάς, τότε δεν έχουμε πρόβλημα…Και στα μέτρα που βλέπουμε ότι μπορούμε να συμφωνούμε όμως , έχουμε διαφορετική αντίληψη. Εμείς θέλουμε εφαρμογή για όλους τους πολίτες” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να ισχύσει η μείωση στις συντάξεις, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως στην κυβερνητική προπαγάνδα.

“Εμείς καταθέσαμε και σχετική τροπολογία προκειμένου να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ψηφισμένο μέτρο είναι και η μείωση του αφορολόγητου, γιαυτό και μιλάω για μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%”.

Για την τραγωδία στο Μάτι: «Υποκριτής» ή «ανίκανος»

Για την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έναν αφόρητο και παντελώς αδικαιολόγητο κυνισμό, όπως είπε και έστρεψε τα πυρά του στον κ. Τσίπρα.

«Ένας Πρωθυπουργός που δεν ζήτησε ουσιαστικά ποτέ συγγνώμη. Και που δεν απάντησε από αυτήν εδώ τη θέση για το κύριο ερώτημα το οποίο έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Γνώριζε ή δεν γνώριζε, όταν έκανε αυτό το τηλεοπτικό σώου με τις κάμερες, ότι υπήρχαν νεκροί; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής. Διότι αυτή η πληροφορία ήταν μια πληροφορία η οποία ήταν γνωστή. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δηλαδή, δεν έκανε καλά τη δουλειά του» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης

Συμφωνία των Πρεσπών: «λαϊκιστής ο Τσίπρας, τζάμπα μάγκας ο Καμμένος»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκιστή τον πρωθυπουργό και τζάμπα μάγκα τον υπουργό Άμυνας, σημειώνοντας για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία ούτε στην παρούσα, αλλά ούτε και στην επόμενη βουλή, ζητώντας εκλογές το συντομότερον δυνατόν προκειμένου να στείλουν οι πολίτες το μηνυμά τους και για το σκοπιανό.

“Στην νέα έκδοση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στην λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ.Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα ψεύδεται. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ.Καμμένος, γιατί είναι αυτός που λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε μία κυβέρνηση που λέει ότι θα φέρει στη Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών για να την ψηφίσει. Ήμουν πολύ ειλικρινής λέγοντας ότι παράγει αποτελέσματα η συμφωνία από την στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε αυτό ήδη. Είμαι πολύ ξεκάθαρος.

Η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία όταν την φέρει στη Βουλή. Εάν μεσολαβήσουν εκλογές, δε θα κυρώσει την επόμενη μέρα. Από την στιγμή όμως που κυρωθεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Η κυρωμένη συμφωνία δυστυχώς παράγει για τη χώρα αποτελέσματα.

Όταν πήγα στο ΕΛΚ εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μας και μίλησα για μία συμφωνία, η οποία βρίσκεται αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερον δυνατόν. Μέσα από τη ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει το μήνυμα του και για το σκοπιανό” όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Προφανώς και κανένας Έλληνας δε θα ήθελε να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην ονομασία. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η εθνότητα και η γλώσσα. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, όμως εφόσον υπάρχει αναγνώριση της εθνότητας και της γλώσσας πολύ σύντομα η χώρα θα ονομάζεται “Μακεδονία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αίτημα για ενότητα

Σε ερώτηση του Φιλελεύθερου για το πως μπορεί η ΝΔ να εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ενότητας που τόσο έχει ανάγκη, ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τον μεγάλο του στόχο.  “Τα προσωπικά μου βιώματα έρχονται από τη δεκαετία του 80, την περίοδο που ήμουν έφηβος. Νόμιζα ότι ποτέ δε θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές. Ζούμε πολύ χειρότερα. Ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό . Είμαστε εδώ για όλους, όχι για κάποιους. Δεν μπορεί ο διχασμός να είναι το κύριο πρόταγμα μια πολιτικής πρότασης. Ο κ.Τσίπρας το κάνει για να συσπειρώσει ένα κομμάτι του ακροατηρίου του, όμως κάνει ζημιά στη χώρα. Εχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελληνων” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιχμές κατά των δανειστών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι θεσμοί τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια. “Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής που ήταν κακή για τη χώρα, στην λογική των υπερπλεονασμάτων στερώντας από την μεσαία τάξη πόρους. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο το μείγμα της πολιτικής, γιαυτό και πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε τους θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας.

Δεν μπορεί η κοινωνία να ανακάμψει με αυτό το φορολογικό βάρος.  Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν την ώρα που ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς όπως η παιδεία και το δημόσιο. Για όλα αυτά οι θεσμοί δεν είπαν τίποτα και κακώς δεν είπαν τίποτα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους κατηγορούν την ΝΔ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. “Πολλοί έσπευσαν με την αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει να κατηγορήσουν την ΝΔ. Θα τους έλεγα να δουν τί έγινε στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία. Το να το αρνείται σήμερα η κυβέρνηση το ζήτημα με το ασφαλιστικό, είναι σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο και να μην βλέπει τις στρεβλώσεις του συστήματος. Το ασφαλιστικό έχει ως αιμοδότη τον εργαζόμενο, άρα πρώτη προτεραιότητα και για το ασφαλιστικό είναι οι νέες δουλειές. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους;

Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά τέσσερα χρόνια και έχει μητρώο πεπραγμένων που οι ασφαλισμένοι δεν ξεχνούν όπως ξεχνούν τη φράση του κ. Τσίπρα ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνταγματική Αναθεώρηση και συνεργασίες

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση του συντάγματος με αφορμή την συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης. “Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι αντισυνταγματικό το έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Την ξεθάβει ξανά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 δεν κριθούν αναθεωρητέα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν υπάρχει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση, εδώ είμαστε, έχω καταθέσει πρώτος την πρόταση” ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκάθαρα αντίθετος δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού. “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΝΔ να συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω συνεργασίες. Πιστεύω όμως ότι σε κάθε περίπτωση την επόμενη μέρα θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα περιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πλαίσιο του υπουργικού του συμβουλίου, λέγοντας για πρώτη φορά ότι θα κάνει άνοιγμα σε στελέχη της αριστεράς και του κέντρου με είσοδό τους και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

“Λελογισμένα πιο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς , με σφιχτή γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Ως προς τα πρόσωπα δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα πασπαρτού, πρέπει να επιλέξω τα σωστά πρόσωπα στη σωστή θέση. Πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ αναφορικά με τα πρόσωπα. Το χαρτοφυλάκια του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης θα διατηρηθεί.

Πρόθεσή μου να βάλω στελέχη της αριστεράς και του κέντρου στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που θα κάνω και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των πολιτών” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους

Τί παραπάνω από τον κ. Τσίπρα έχετε να πείτε στους νέους, προκειμένου να τους εντάξετε στην παραγωγική διαδικασία ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το liberal.gr. “Πρέπει να ψηφίσουν γιατί η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που απέχουν. Αυτό που μπορώ να τους πω ότι η βασική μου προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Στην παιδεία και στις δουλειές. Επιμένω σε μία τολμηρή μεταρρύθμιση που ξεκινάει από το σχολείο και καταλήγει στα πανεπιστήμια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω και στην νέα γενιά είναι ότι πιστεύουν ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Θα είμαι ικανοποιημένος αν κάποιοι δεν μας ψηφίσουν στις επόμενες αλλά το κάνουν στις μεθεπόμενες γιατί θα έχουν δει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τηρούν αυτά που λένε” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Φασιστικό» αυτό που έκανε ο Πολάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα σχολίασε με καυστικό τρόπο την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον καθηγητή Συνολάκη, με αφορμή τις προτάσεις που έκανε ο ακαδημαϊκός μετά την τραγωδία στο Μάτι. “Δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις ο κ. Συνολάκης όχι για το τί είπε αλλά για το ποιός είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης να βγάλει τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη είναι φασιστικό. Όπως έκαναν κάποτε κάποιοι που σημείωναν πόρτες.

Όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους δημόσιους υπαλλήλους. “Δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο , αλλά έχω θέσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς απολύσεων. Έχω άποψη για το πώς η δημόσια διοίκηση μπορεί να είναι πιο παραγωγική. Έχω εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Όταν πήγα στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα τους ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρίες. Γιαυτό επιμένω στην αξιολόγηση όχι ως εργαλείο απολύσεων.

Σαχλαμάρες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί πρόθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολύσει όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου, μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. “Για τους συμβασιούχους πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι,υπογράφουν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Προφανώς θα έχουμε συμβασιούχους αλλά όχι σε αυτήν την έκταση. Είναι αντισυνταγματική η μονιμοποίηση τους. Ο εξορθολογισμός του συστήματος πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε αυτή την κεντρική λογική πρέπει να υπακούουν όλες οι πολιτικές μας”.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε στοιχείο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015. “Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό που μπορώ να εξασφαλίσω είναι ότι δε θα υπάρχουν τηλέφωνα από την δική μου κυβέρνηση προς τη δικαιοσύνη. Έχω δεσμευθεί για μία εξεταστική επιτροπή για το τί έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προεδρικές εκλογές και εκλογικός νόμος

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν φοβάται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης με αφορμή την προεδρική εκλογή και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Πριν από την προεδρική εκλογή όμως θα έχει αλλάξει ο νόμος περί απλής αναλογικής” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε και για το αν θα στηρίξει μία δεύτερη υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας. “Έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου δημοκρατίας με την προκήρυξη εκλογών.

Δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για το αν η ΝΔ θα δώσει χρίσματα στις δημοτικές εκλογές και για το αν είναι υπέρ του σταυρού ή της λίστας στις ευρωεκλογές. “Παρά τα προβλήματα επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή από το λαό και στις ευρωεκλογές. Στις περιφερειακές εκλογές θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πρόσωπα από την ΝΔ. Δε βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Πρέπει να δίνουμε στις τοπικές κοινωνίες τον τρόπο για να εκφραστούν. Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω για τους μεγάλους δήμους, αλλά σύντομα θα σας ανακοινώσω τις προθέσεις μας για τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων

“Ως προς τον κατώτατο μισθό είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για το ύψος της αύξησης θα πρέπει να το κρίνουν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις αλλά θέλω να υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας ώστε αν η εταιρεία με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων θέλει να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση να μπορεί να γίνει” ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση, ενώ επανέλαβε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας .

Βολές για μεταναστευτικό και Κουφοντίνα

Σε οξείς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κατάσταση στο μεταναστευτικό. “Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά για την ντροπιαστική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής μεταναστών” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Με αυστηρό τρόπο τοποθετήθηκε και για το θέμα των αδειών στις φυλακές με αφορμή τις άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα. “De facto καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Τί θέλετε να κάθομαι και να τον κοιτάω; Το καθεστώς των αδειών στις φυλακές θα αλλάξει” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Του Γιάννη Τρουπή

liberal.gr