Δημιουργία Αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ αποφάσισαν Πούτιν-Ερντογάν

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του Βλάντιμιρ Πούτιν αναφορικά με το μέλλον της περιοχής της Ιντλίμπ στην Συρία κατέληξε σε συμφωνία για την δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης 15 περίπου χιλιομέτρων η οποία θα χωρίζει τους αντάρτες με τις δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Επίσης, η απόφαση αυτή την οποία υποστηρίζει και το συριακό καθεστώς προβλέπει ότι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στην περιοχή και ότι όλα τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν από εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι βασική επιδίωξη των δυο πλευρών ήταν να προστατευτούν οι άμαχοι αλλά παράλληλα έκανε λόγο «για προστασία των Ρωσικών βάσεων και περιθωριοποίηση των εξτρεμιστικών στοιχείων». Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οργάνωση Αλ Νούσρα, παρακλάδια της οποίας έχουν στηριχτεί από την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν μίλησε για το «πόσο σημαντική ήταν αυτή η συνάντηση για το μέλλον της περιοχής» αλλά  απέφυγε να κάνει αναφορά στην Αλ Νούσρα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υποστηρίξει-για μια ακόμα φορά- ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην Συρία είναι η οργάνωση YPG, των Κούρδων ανταρτών.

Σε πρώτη φάση, η δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενου έμμεσα και από τον τουρκικό στρατό αποτελεί συνεπώς κατάσταση win-win για τις δυο πλευρές, παρότι δεν υπάρχει σε αυτή την φάση συνολική πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

liberal.gr