Δημοσκόπηση Documento: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Απειλές από τον Καμμένο

Σε μία μεγάλη γκάφα που δεν είχαν υπολογίσει υπέπεσαν στην κυβέρνηση με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento την Κυριακή και έδειχνε κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πανηγύρια στήθηκαν επειδή η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίζεται να πέφτει στις 3,5 μονάδες ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, ήταν 4,6 μονάδες.

Η εν λόγω δημοσκόπηση όμως εκτός από το ότι διενεργήθηκε από μία αμφισβητούμενη εταιρία, είχε και μία άλλη όψη την οποία δεν πρόσεξαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τα ποσοστά που δίνουν στα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μειώνει τη διαφορά αλλά η Νέα Δημοκρατία παίρνει οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες λόγω του υψηλού ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Όσο αφορά την εταιρία, έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα ουκ ολίγες φορές λόγω της στενής σχέσης που έχει ο ιδρυτής της, Γιάννης Σκλίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ –υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας- και ειδικά με τον υπουργό Επικρατείας, παλιό δημοσκόπο, Χρ. Βερναρδάκη, τον οποίον είχε καθηγητή και μέντορα. Ο Γιάννης Σκλίας ίδρυσε τη μονομετοχική ΙΚΕ VoxPop Analysis με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ, η οποία βρήκε γρήγορα πελάτη τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Documento αναλαμβάνοντας μετρήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει την ψαλίδα με τη ΝΔ.

karteros-vaxevanis

 

Στα εσωτερικά ζητήματα της κυβέρνησης εκείνο που έχει δημιουργήσει συζητήσεις είναι ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται σε μέτρηση όχι κοντά στο όριο του 3% αλλά πάνω στο όριο της εξαφάνισης με 0,6%. Το συγκεκριμένο δημοσκοπικό εύρημα θεωρήθηκε ως ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη εναντίον των ΑΝΕΛ, λόγω της καλής σχέσης που υπάρχει μεταξύ της εταιρίας και του Μαξίμου.

Αντίδραση Καμμένου
Η εξαφάνιση των ΑΝΕΛ από τον πολιτικό χάρτη, όπως αποτυπώθηκε στη δημοσκόπηση της εφημερίδας, προκάλεσε πολλούς ψιθύρους, οι οποίοι έγιναν εντονότεροι από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δεν αντέδρασαν επισήμως για τη μέτρηση. Το θέμα όμως δεν πέρασε έτσι τελικά και οι απορίες λύθηκαν σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίστηκε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 και απάντησε εμμέσως στη δημοσκόπηση με μία απειλή.

Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, με κομματική πειθαρχία Τότε, όπως είπε, «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση

Η συνάντηση Βαξεβάνη-Καρτερού
Η δημοσκόπηση για την εφημερίδα Documento έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά από ένα ακόμα ραντεβού ανάμεσα στον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού.

Όπως αποκάλυψε το Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε γνωστό καφέ-μπαρ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τη γνωστή «Αρχιτεκτονική».. Ο γνωστός για τη μαχητικότητά του δημοσιογράφος και εκδότης, ο οποίος διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον Θανάση Καρτερού, συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα των ελάχιστων, εκείνη την ώρα, θαμώνων, εξαιτίας των στυλιστικών επιλογών και προτιμήσεών του. Για την ακρίβεια, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης της εφημερίδας, ο οποίος συμπτωματικά βρέθηκε στο ίδιο μαγαζί, εμφανίστηκε ως άλλος Φιντέλ Κάστρο, φορώντας ένα χακί στρατιωτικό καπέλο, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Θανάση Καρτερού έβγαλε και ένα πούρο. Από την άλλη, ο Θ. Καρτερός, σε επίπεδο «καπνικών» επιλογών, και όχι μόνο, επιμένει σταλινικά. Δηλαδή, είναι οπαδός της πίπας.

Πηγή: parapolitika.gr