Η ανανέωση στα ψηφοδέλτια και ο κρυφός «άσσος» της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη

 

Το ότι η ΝΔ προηγείται και μάλιστα με διαφορά που αγγίζει το διψήφιο ποσοστό στις περισσότερες έρευνες, οι περισσότεροι δείχνουν να μην το αμφισβητούν. Το ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρη διαφορά και ως προς την παράσταση νίκης, επίσης ουδείς το αμφισβητεί, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία περί επικράτησης της ΝΔ.

Αυτή λοιπόν που πλέον δείχνει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου, ως προς την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, είναι ο δείκτης συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη τη χαμηλή συσπείρωση που καταγράφει έχει απόσταση να καλύψει, προσδοκώντας «διόρθωση» ή και πλήρη εξάλειψη της διαφοράς μέσα από αυτή. Μία προσέγγιση που μπορεί μεν να έχει μία κάποια βάση, την απορρίπτει όμως η ΝΔ.

Η Πειραιώς, έχοντας επεξεργαστεί σειρά δημοσκοπήσεων, μυστικών και μη, στέλνει μήνυμα προς το Μαξίμου πως παρότι ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ΝΔ έχει φτάσει στο «ταβάνι» της συσπείρωσης της, η πραγματικότητα είναι απολύτως διαφορετική.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ θα αυξήσει περαιτέρω την εκλογική της ισχύ, όχι μόνον εξαιτίας της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του κόμματός του, αλλά γιατί μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισροές που έχει από όλα κόμματα.

Πέραν αυτού όμως, το κρίσιμο στοιχείο που τελικά μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστικό για την επίτευξη ή μη της γαλάζιας αυτοδυναμίας είναι άλλο, το οποίο συχνά κάποιοι ξεχνούν:

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η Πειραιώς, η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει την σημαντική δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν ψηφίσει παλιότερα. Όπως υπενθυμίζει πηγή κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη συχνά αποκρύπτεται το γεγονός ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό, στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την κινητοποίηση των ψηφοφόρων. Στο σημείο αυτό η ίδια πηγή τόνισε στο liberal.gr πως η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια με πολλά νέα πρόσωπα, εκτός όλων των άλλων θα προσδώσει στην ΝΔ και μία μεγαλύτερη δυναμική στην μάχη του σταυρού. Μία μάχη που όσο πιο σκληρή θα είναι, τόσο θα ευνοεί την ΝΔ, τοποθετώντας την πιο κοντά στην κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, ένας ακόμα παράγοντας μοιάζει να κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία του, διεκδικώντας και αυτός να παίξει ρόλο στην τελική κατάταξη των κομμάτων στην κάλπη.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι διαρκώς λιγότεροι, στοιχείο που αποτυπώνει την ύπαρξη μίας ακόμα δεξαμενής δυνητικών ψηφοφόρων, τους οποίους επιθυμεί να προσεγγίσει η ΝΔ, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Το σκηνικό στην συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων γίνεται ακόμα πιο «ελκυστικό» για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού μετά από σχετική επεξεργασία φαίνεται πως αυτοί οι ψηφοφόροι, «στεγάζονταν» παλιότερα στην ΝΔ. Με βάση αυτόν τον συλλογισμό, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση που «βάζουν στοίχημα» πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ξεπεράσει το 60% στις επερχόμενες εκλογές και παρότι η ΝΔ θα μπει στην τελική προεκλογική ευθεία με την συσπείρωσή της στο «ταβάνι», το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθαρό και με σημαντικά ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr