Οι «ισχυροί» της ομογένειας γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα

Στην αίθουσα Diplomatic Ballroom του «Millennium Hilton» στο Μανχάταν ο Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα έφτασαν με μικρή καθυστέρηση το βράδυ της Τετάρτης για τη συνάντησή τους με τους παράγοντες της Ομογένειας.

Οι προσκλήσεις είχαν σταλεί από μέρες με e-mail σε όσους κρίθηκε ότι έπρεπε να παρευρεθούν στο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού (αρχικά σε αίθουσα του προξενείου, γρήγορα όμως τα σχέδια άλλαξαν καθώς η ατμόσφαιρα μύριζε «μπαρούτι» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Μακεδονικό). Υπό το φόβο, λοιπόν, να προκληθεί ένταση στο εύκολα προσβάσιμο προξενείο, επελέγη τελικά το ξενοδοχείο «Millennium Hilton», το οποίο ήταν απροσπέλαστο για τον κόσμο και μπορούσαν να φτάσουν εκεί μόνο όσοι είχαν αυστηρά προσωπική πρόσκληση. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσουν το παρών λιγότερα από εκατό άτομα, με το ισχυρό λόμπι της Ομογένειας να… λάμπει σύσσωμο διά της απουσίας του.

Ενα 24ωρο πριν από τη δεξίωση εξάλλου, η Παμμακεδονική Ενωση Ηνωμένων Πολιτειών είχε χαρακτηρίσει ως «ανεπιθύμητο» τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντίστοιχες αφίσες με τη φωτογραφία του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς και φέιγ βολάν είχαν εμφανιστεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. «Χαρακτηρίζουμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως ανεπιθύμητα πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, όπως καταμαρτυρά και η δυναμική παρουσία των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, ο κ. Τσίπρας είναι εξίσου ανεπιθύμητος και εκεί», έγραφε το ψήφισμα που εξέδωσε η Παμμακεδονική Ενωση με ευθείες βολές για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Η εκδήλωση προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, που οργάνωσε ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, είχε διάρκεια μόλις μιας ώρας και δεν υπήρχε πρόβλεψη για μπουφέ ή finger food. Υπήρχε μόνο ένα μικρό μπαρ με ποτά και αναψυκτικά για τους καλεσμένους. Εντονο ήταν στην αίθουσα το… άρωμα γυναίκας, καθώς εκεί βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Παναγοπούλου, άμισθη σύμβουλος του πρωθυπουργού, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησε στην οργάνωση της εκδήλωσης, η Νάνσυ Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Atlantic Bank και η γνωστή σεφ Μαρία Λόη, η οποία διατηρεί εστιατόριο στο Μανχάταν. Επίσης, το παρών έδωσαν η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη Γρηγορία Καματερού και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτησε λέγοντάς τους «ξέρω ότι κάνετε πολύ καλή δουλειά».

Τα βαριά ονόματα της Ομογένειας ωστόσο, όπως ο «βασιλιάς» του real estate Τζον Κατσιματίδης, ο μεγαλοκατασκευαστής Μερκούριος Αγγελιάδης, ο Ντιν Μητρόπουλος και ο Γιώργος Παντελίδης, που έχουν έντονη παρουσία στα ομογενειακά πράγματα, απέφυγαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση για τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα, ύστερα από την υποδοχή και τη χειραψία που αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό, αποχώρησε από το ξενοδοχείο ώστε να παραστεί στην εκδήλωση απονομής των ετήσιων βραβείων του Ιδρύματος «Appeal of Conscience». Πρόκειται για συνάντηση μελών της διεθνούς ελίτ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, στην οποία φέτος βραβεύτηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι Λάκωνες

Εξαίρεση στη μαζική απουσία ισχυρών επιχειρηματιών από την εκδήλωση για τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε ο Δημήτρης Καλοειδής από την Πετρίνα Λακωνίας, ο οποίος το καλοκαίρι εγκαινίασε πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στον Μυστρά με υψηλούς προσκεκλημένους απ’ όλους τους χώρους. Μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία έχουν αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, στηρίζοντας τον Ελληνισμό της Αμερικής. Επίσης παρευρέθη ένας ακόμα Λάκων επιχειρηματίας, ο Ευστάθιος Βαλιώτης, που σπούδασε Θεολογία αλλά τον «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις. Σήμερα, δραστηριοποιείται στο real estate και διαχειρίζεται χιλιάδες ακίνητα ενώ συμπεριλαμβάνεται στους 50 πλουσιότερους Ελληνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τους υπουργούς που συνόδευαν τον πρωθυπουργό πιο επικοινωνιακοί ήταν ο Νίκος Παπάς και ο Νίκος Κοτζιάς που άνοιξαν κουβέντα σε πολλά πηγαδάκια. Θετικά σχόλια απέσπασε για την εμφάνισή της η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία επέλεξε για την περίσταση ένα κομψό λευκό φόρεμα με μαύρες ρίγες ενώ χαρακτηρίστηκε ως «ευγενική και λιγομίλητη» από τους ομογενείς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής