«Ευκαριστώ Τσίπρας, ευκαριστώ grecia»: Βουλευτής των Σκοπίων ευχαριστεί στα ελληνικά [βίντεο]

«Ευχαριστώ κύριε Τσίπρα, ευχαριστώ Ελλάδα» στα ελληνικά είπε, όχι ο… Ζόραν Ζάεφ αλλά ένας από τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συνταγματικής Αλλαγής στα Σκόπια.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στα Σκόπια, είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί, έτσι ο βουλευτής Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι θέλησε να εκφράσεις τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Με αυτό τον τρόπο ο ίδιος έδωσε την δική του απάντηση σε ομιλία του Ιλίγια Ντιμόσκι, ο οποίος είχε νωρίτερα σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται το ψήφισμα του 2008, και ότι το συνταγματικό όνομα υποδηλώνει το κρατικό αλλά και το εθνικό συμφέρον.

«Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από αυτή. Το λένε οι ίδιοι οι Έλληνες. Για αυτό θα απευθυνθώ στα ελληνικά: Ευχαριστώ Τσίπρα, ευχαριστώ Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Η συζήτηση για την αλλαγή του συντάγματος στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε χθες Δευτέρα (16.10.2018) και βάση του Συντάγματος των Σκοπίων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες. Το Ζόραν Ζάεφ επικαλέστηκε ξανά το μέλλον της χώρας για να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία προκειμένου να διευκολύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θέλουν να στηρίξουν την συμφωνία να ψηφίσουν χωρίς να εκτεθούν.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση καθώς ο επικεφαλής του VMRO άφησε να εννοηθεί ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα απέχει από την συνεδρίαση. Αν λοιπόν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάνει την απειλή του πραγματικότητα τότε οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα είναι ραγδαίες.

Τότε σημαίνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα έχει τα 2/3 (δηλαδή τους 80 από τους 120 βουλευτές) για να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές που το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Βρήκε συμπαραστάτη ο Ζάεφ: Ανεξάρτητος βουλευτής θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τον έναν από τους συνολικά 8 βουλευτές που του λείπουν για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο στο Σκόπια, βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ στο πρόσωπο του ανεξάρτητου βουλευτή Φερίντ Μούχιτς.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μούχιτς, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

eleftherostypos.gr