ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στη βουλή των Σκοπίων -Ο Ζάεφ προσπαθεί να βρει πλειοψηφία

Το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που συμπληρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις συνεχίζει να αναζητά ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση στην Βουλή ήταν να αρχίσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος, μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ. Ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές είχε μεταδώσει ότι η πλειοψηφία είχε επιτευχθεί και ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επεσήμανε ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία για αλλαγή του συντάγματος γίνει σήμερα και είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φερίντ Μούχιτς σε άλλο δίκτυο, το a1on, «εάν γίνει σήμερα η ψηφοφορία, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των δύο τρίτων, σε αντίθετη περίπτωση όχι. Η προθεσμία είναι κάπου μέχρι την Τετάρτη, αλλά νομίζω ότι θα πετύχει σήμερα». Χαρακτήρισε δε την άφιξη Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα προφανή πίεση για να επιτύχει η συμφωνία. Ο Μούχιτς, που ήταν μέχρι πρότινος ήταν αναποφάσιστος, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι τελικά  θα στηρίξει τη μετονομασία της χώρας υπερψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Χαν: «Να μπουν στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα»

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν απηύθυνε νέα έκκληση στους βουλευτές όλων κομμάτων να στηρίξουν τη συμφωνία με ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι μέρες αποφάσεων αυτές για την ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας. Είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας και τις θετικές προοπτικές για το λαό της.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι βουλευτές όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν την τεράστια ευκαιρία και την ευθύνη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα. Είναι η ώρα να μπουν στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της»,ανέφερε.

Πηγή: | iefimerida.gr