Παππάς προς Πετσίτη: «Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω»

Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του «Μανώλη» υποχρεώνουν τον υπουργό να διαρρέει ότι είχαν τσακωθεί από το 2015

Είναι από τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές της κωμωδίας «Ο Ηλίας του 16ου». Μόλις έχει μεταφερθεί στο γραφείο του διοικητή του αστυνομικού τμήματος ο «διαρρήκτης» Θανάσης Βέγγος.

Πάνος ΑμυράςΓράφει ο Πάνος Αμυράς

Oταν τον βλέπει έντρομος ο «συνένοχός» του Κώστας Χατζηχρήστος, που υποδύεται τον «Ηλία του 16ου», πηγαίνει σιγά σιγά κοντά του και ψιθυρίζει: «Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω».

Τη σκηνή αυτή θυμηθήκαμε διαβάζοντας τις διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο σύμφωνα με τις οποίες οι δρόμοι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του πιστού του φίλου Μανώλη Πετσίτη με τις χρυσές διασυνδέσεις σε ΔΕΠΑ, εταιρίες Λαυρεντιάδη και Αρτεμίου έχουν χωρίσει από τα τέλη του 2015. Και άρχισαν τα γέλια.
Φαίνεται ότι ο υπουργός δεν πρόλαβε να πει ότι είχε «τσακωθεί» με τον θρυλικό πια «Μανόλο» στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» την περασμένη Τρίτη και το διέρρευσε χθες.

«Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω», που θα έλεγε και ο Χατζηχρήστος. Μόνο που στην περίπτωση Παππά-Πετσίτη δεν έχουμε να κάνουμε με ταινία του Αλέκου Σακελλάριου αλλά με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δικαιολογίες του Παππά δεν πείθουν, όχι μόνο γιατί έγιναν με λίγες ημέρες καθυστέρηση αλλά κυρίως γιατί οι μπίζνες του Πετσίτη θέριεψαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τομείς οι οποίοι εποπτεύονται και από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, όπως οι τηλεοπτικές μεταδόσεις και τα δικαιώματα αθλητικών αγώνων.

Πρόκειται για τη γραμμή άμυνας που χαράζει ο κ. Παππάς προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από τη σκανδαλώδη υπόθεση που έχει ακόμη πολλές πτυχές. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος που διώκεται για ευνοϊκή μεταχείριση των χρεών του ομίλου Λαυρεντιάδη έγινε «υπόδικος» που απολύθηκε από τον Σταθάκη, ο Πετσίτης μετατράπησε στον αχάριστο φίλο που μπήκε στο περιθώριο, σε λίγο δεν αποκλείεται να υποστηρίξουν ότι ο «Μανόλο» εντάχθηκε και στο Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Αστειότητες, που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Και είναι σοβαρά γιατί το «νταραβέρι» δείχνει τριγωνικές σχέσεις με Αθήνα, Λευκωσία και Καβάλα, όπου εδρεύουν τα φωσφορικά λιπάσματα.

Ο Πετσίτης στοιχημάτιζε με τον Τσίπρα και τον Παππά στις εκλογές του 2015, μπαινόβγαινε στα υπόγεια του Μαξίμου και το 2016, συνομιλούσε με τον Κιτσάκο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο πρώην μάνατζερ της ΔΕΠΑ, σχετιζόταν με το νομικό γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση offshore εταιριών του ομίλου Λαυρεντιάδη αλλά κατά τα άλλα είχε ξεκόψει από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Οι ετήσιες αποδοχές του στενού συνεργάτη του Παππά και εθελοντή συνεργάτη του από 5.000 ευρώ που ήταν το 2014 εκτινάχθηκαν στις 204.000 ευρώ το 2016 και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα το 2017.
Κατά τα άλλα, «δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις».

Πάει και το QE

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ως στόχο την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το περίφημο QE, που ξεκίνησε στις αρχές του 2015 προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και θα βρισκόταν στη φαρέτρα της Ελλάδας εάν δεν είχε μεσολαβήσει η περήφανη διαπραγμάτευση από το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Το καλοκαίρι του 2017 ο πρωθυπουργός βλέποντας ότι δεν μπορεί να πετύχει την ένταξη στο QE υποστήριξε ότι δεν είναι αναγκαίο για την οικονομία. Χθες ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του 2019. Επί 4 χρόνια έβρεχε φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ και η χώρα μας κρατούσε την ομπρέλα που είχε ανοίξει η κυβέρνηση.

Χάσαμε το QE «που δεν χρειαζόμαστε», είμαστε εκτός αγορών, που πάλι «δεν έχουμε ανάγκη», σύμφωνα με τη φρασεολογία του Μαξίμου. Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία δανείζονταν τη δύσκολη διετία 2016-2017 με επιτόκια κοντά στο 1%, εμείς χάσαμε το τρένο του Ντράγκι. Και πανηγυρίζουμε…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου