Έρχονται μαζικές ελληνοποιήσεις – εξπρές με φόντο τις κάλπες

paeapolitika.gr  Κώστας Παπαχλιμίντζος

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/erchonte-mazikes-ellinopiisis-expres-gia-psifothirikous-logous

Ακόµα πιο εύκολη θα γίνει στο εξής η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, µια κίνηση που εγείρει ερωτήµατα για την πολιτική και εκλογική στόχευση της κυβέρνησης µέσω της κίνησης αυτής, ιδίως µάλιστα όταν έχει ήδη προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση των λεγόµενων «ελληνοποιήσεων» την τελευταία τετραετία.

Συγκεκριµένα, όπως προανήγγειλε ο ειδικός γραµµατέας Ιθαγένειας, Λάµπρος Μπαλτσιώτης, στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη µεταρρύθµιση της απονοµής ιθαγένειας, που θα κάνει πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία µε πέντε βασικούς τρόπους:

Οι υποψήφιοι, για να λάβουν ελληνική ιθαγένεια µέσω πολιτογράφησης, θα πρέπει να απαντούν σωστά σε 20 από 30 ερωτήσεις. Το σύνολο, ωστόσο, και των 300 πιθανών ερωτήσεων θα είναι διαθέσιµες εκ των προτέρων σε ιστοσελίδα που θα είναι ανοιχτή και προσβάσιµη σε όλους.

Το παράβολο πολιτογράφησης µειώνεται στα 550 ευρώ από τα 700 ευρώ.

Ο χρόνος της διαδικασίας πολιτογράφησης µειώνεται κατά πολύ, µετά την προβλεπόµενη υπαγωγή στο υπουργείο Εσωτερικών και την οµογενοποίηση των ∆ιευθύνσεων Αστικής Κατάστασης που ανήκουν σήµερα στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις (θα µετονοµαστούν σε Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Ιθαγένειας) και τη µεταβίβαση σε αυτές της αρµοδιότητας για την πολιτογράφηση αλλογενών.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς Ελληνες Ροµά, καθώς και, σε συνεργασία µε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αντιµετώπιση συνολικά των ανιθαγενών που ζουν σήµερα στην Ελλάδα.

Θεσµοθετείται ειδικό, ενιαίο πανελλαδικά, τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να µην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης. Ηδη από τον περασµένο Απρίλιο η ιθαγένεια διά της πολιτογράφησης έγινε πιο εύκολη, καθώς το δικαίωµα πολιτογράφησης απέκτησαν όσοι µένουν νόµιµα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 12 χρόνια, ακόµα και αν δεν έχουν συγκεκριµένους τύπους αδειών παραµονής, ενώ η άδεια διαµονής επ’ αόριστον και η άδεια δεκαετούς διαµονής προστέθηκαν στις άδειες που δίνουν δικαίωµα πολιτογράφησης στα επτά έτη.

Πέρα, όµως, από τη διευκόλυνση της απόκτησης ιθαγένειας στο εξής, ο αριθµός των ατόµων που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια την τελευταία τετραετία ήδη προκαλεί εύλογα ερωτήµατα: Από 14.178 το 2015 εκτοξεύτηκαν στα 33.487 το 2016 και ανέβηκαν ακόµα περισσότερο, στα 34.814, το 2017. Το ζήτηµα ανέδειξε πρόσφατα µε ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα δραστική αύξηση στις “ελληνοποιήσεις” µεταναστών», σηµειώνει ο τοµεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.∆., τονίζοντας ότι «σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%!».

Πηγή: https://www.parapolitika.gr