Στο 4,37% σκαρφάλωσε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

protothema.gr    Το  ιταλικό ομόλογο κινείται κάτω απο 3% με απόδοση 2,73%, δηλαδή υπάρχει ένα spread 164 μονάδων βάσης, ενώ το πορτογαλικό κινείται με απόδοση 1,72%

Mέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και οικονομικοί παράγοντες απέδιδαν την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων στις εξελίξεις στην Ιταλία, στην Τουρκία.

Κι όμως, τώρα που δεν σημειώνεται καμία αναταραχή το ελληνικό δεκαετές κινείται με απόδοση 4,37% και το ιταλικό ομόλογο κινείται κάτω απο 3% με απόδοση 2,73%, δηλαδή υπάρχει ένα spread 164 μονάδων βάσης. To δε πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο κινείται με απόδοση 1,720%!

Η Πορτογαλία εξήλθε κανονικά εκτός Μνημονίου και μάλιστα πρόσφατα είχε αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις της, ενω και η γειτονική Κύπρος εξήλθε εκτός Μνημονίου δίχως να ενημερώσει καν τους δανειστές.

Οι συνθήκες αυτές είναι απαγορευτικές για μαι ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές και το μοναδικό που μπορεί να επιτύχει o ΟΔΔΗΧ είναι να ετοιμάσει μια έξοδο για μια έκδοση πενταετίας απλώς για λόγους εντυπωσιασμού και φυσικά για προεκλογικούς λόγους. Οι ξένοι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς με την Ελλάδα γι αυτό και ζητούν premium.