Θα είναι χώρια αλλά θα κυβερνούν μαζί – Το χρυσό βατόμουρο στο διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το βραβείο για το… Χρυσό Βατόμουρο 2019 θα πάρει το διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο που όχι μόνο είναι βελούδινο αλλά αποδεικνύει μία κακοστημένη φάρσα.

Παίρνοντας από την αρχή τα όσα έγιναν σήμερα Κυριακή 12 Ιανουαρίου, το ραντεβού των δύο πολιτικών ανδρών έγινε και σε ελάχιστη ώρα πάρθηκε η απόφαση της ανακοίνωσης του διαζυγίου καθώς όπως φαίνεται εδώ και πολύ καιρό είχαν αποφασίσει το πως θα κινηθούν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου, απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ήταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Οι ευχαριστίες του Τσίπρα και η ψήφος εμπιστοσύνης

Στην συνέχεια ο ένας περίμενε τον άλλον για να κάνει δηλώσεις και τελικά την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένομε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη συνεργασία των τεσσάρων χρόνων. «Επί σχεδόν 4 χρόνια είχα μια έντιμη και μια ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε «είναι γνωστό σε όλους μας ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές μας διάφορες, με τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, τα τέσσερα αυτά χρόνια πιστεύω ότι με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πιστεύω πολλά και σημαντικά πράγματα».

 

 

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η συγκυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την πολύ δύσκολη περιπέτεια «την περιπέτεια των μνημονίων» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση την αποκατάσταση της κανονικότητας, τη στήριξη των πλέον αδύναμων, αλλά και το γεγονός πως κατάφεραν «να ανοίξουν τον δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

«Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη σημαντική συμβολή του σε όλη αυτή την προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας «ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες, ευχαριστώ λοιπόν τον Πάνο Καμμένο, όχι μόνο για όλα όσα πετύχαμε μαζί αυτά τα χρόνια αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παραίτηση που υπέβαλλε ο υπουργός Άμυνας- και στη δήλωση του κ. Καμμένου ότι θα ζητήσει το ίδιο από τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ – σημειώνοντας πως την έκανε δεκτή και προσθέτοντας: «θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψιν μου. Έχω καταστήσει σαφές με τη θέση και τη στάση μου εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι βασική μου επιδίωξη μετά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή περιπέτεια είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στέρεωμα, να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες της, αλλά και τη σταθερή πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε, δε, ότι για τον ίδιο αυτό αποτελεί εθνικό στόχο.

«Έχω διαμηνύσει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά σε αυτόν τον εθνικό στόχο, μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και στο εθνικό συμφέρον δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάζω, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος», ξεκαθαρισε.

«Όπως πορεύτηκα τα προηγούμενα χρόνια στη θέση του πρωθυπουργού έτσι θα πορευτώ και τώρα, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα, όπως όλοι γνωρίζετε, να αφήσω ασαφές και αμφίσημο εάν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας η οποία στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «το έργο δεν είναι ασήμαντο, έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις, έχουμε την αποκατάσταση πλήρως της κανονικότητας, έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας, έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουμε την ενίσχυση των αδύναμων, εκείνων που δεν μπορούν να στηρίξουν το ενοίκιο της στέγης τους, έχουμε την διευκόλυνση όλων όσοι έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη, αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν, κρίσιμα νομοθετήματα, κρίσιμες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θεσμικές τομές υπογραμμίζοντας το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης: «Επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί, δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει αλλά πέντε χρόνια και να συνεχίσει με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών ή και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας».

Υπενθύμισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους «έλεγα λοιπόν ότι το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα να αναζητώ ad hoc πλειοψηφίες σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα, όμως επαναλαμβάνω ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο. Για τον λόγο αυτό, έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση μου, προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για την χώρα και την κοινωνία επιλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, άλλωστε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

«Ο καθένας και η καθεμία οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ, τα μέλη της κυβέρνησης μου, αλλά βεβαίως και κάθε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, επαναλαμβάνω ότι το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα δεν το έκανα ούτε το 2015, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση τότε με προέτρεπε να συνεχίσω χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη Τύπου του Καμμένου

Λέμε «όχι» στην ψήφο επιστημοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος προσθέτοντας: «Αν δώσουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα είναι σαν να στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».

«Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρώ τίθεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού», όπως είπε. «Οι ΑΝΕΛ δεν μετριούνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών».

 

 

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», επαναλαμβάνοντας πως χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους για τη Μακεδονία και δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».

Διαβάστε ακόμα: Καμμένος στον Ελεύθερο Τύπο: Με αυτό τον όρο θα υποστηρίξω πρόταση μομφής της ΝΔ

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη γιατί, όπως είπε, ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν καταψηφίσουν ή εάν απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι ο ίδιος, ο κύριος Κατσίκης και η κυρία Τσαρουχά, θα καταψηφίσουν.

Αναφερόμενος στην κυρία Κουντουρά και τον κύριο Κόκκαλη είπε «δυο δεν έχουμε εικόνα τι θα κάνουν. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έκανε. Ο κύριος Κόκκαλης, έγινε από τους ΑΝΕΛ, υπουργός, εγώ τον έκανα υπουργό».

ΝΔ: Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε το σκηνοθετημένο «διαζύγιό» του

Για σκηνοθετημένο διαζύγιο από το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο «διαζύγιό» του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους.

Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».

Μπορεί να θέλησε να δώσει δραματικό τόνο στην παραίτησή του ο Πάνος Καμμένος αλλά αν δει κανείς τα πράγματα ψύχραιμα μόνο τέτοιος δεν θα είναι».

Πώς ο Καμμένος κρατά ζωντανούς τους ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσίπρα

Με βάση τα όσα έχει πει θα μπορέσει να διατηρήσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα στη βουλή, παρά τους 2 «αντάρτες» που θα διαγράψει (σ.σ. Κουντουρά, Κόκκαλη).

Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ παραμένουν ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια, ο Κώστας Κατσίκης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα αλλά ο κ. Καμμένος δεν τον διαγράφει γιατί προέρχεται από άλλο κόμμα, την Πυρίκαυστο Ελλάδα! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ετσι θα παραμείνει πολιτικός αρχηγός, θα στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα νομοθετήματα και θα προσπαθήσει να μεγαλώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα κάνοντας άνοιγμα σε φωνές στη Βουλή που αυτή την στιγμή έχουν μοναχική πορεία όπως είναι ο κ. Νικολόπουλος.