«Πογκρόμ» Ν. Μαδούρο κατά δημοσιογράφων με απελάσεις και συλλήψεις

liberal.gr   Σε συλλήψεις και απελάσεις δημοσιογράφων προβαίνει το καθεστώς Μαδούρο το τελευταίο 24ωρο, βάζοντας στο στόχαστρο ξένους ανταποκριτές που καλύπτουν δημοσιογραφικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι με τη γαλλική πρεσβεία στη χώρα να εργάζεται για την απελευθέρωσή τους. “Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα”, ανέφερε διπλωματική γαλλική πηγή.

“Η πρεσβεία μας αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα,  το βράδυ της Τρίτης, συνελήφθησαν δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, μαζί με δύο Βενεζουελάνους συναδέλφους. «Οι Χιλιανοί δημοσιογράφοι θα απελαθούν σήμερα από τη χώρα, αφού παραβίασαν αρκετούς κανονισμούς», δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Χιλή.

“Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα”, δήλωσε ο Αρεβάλο Μέντεζ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο La Tercera.

“Ύπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το (προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες… Αυτό το μέτρο ασφαλείας είναι σε ισχύ έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Μαδούρο με ένα drone που έφερε εκρηκτικά”, ισχυρίστηκε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας κατά παραβίαση των κανονισμών.

Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP) ανέφερε ότι οι δύο Βενεζουελάνοι δημοσιογράφοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν “αυθαίρετα” επί περίπου 12 ώρες.