Φυγάδευση 20 τόνων χρυσού από τον Μαδούρο καταγγέλλει βενεζουελάνος βουλευτής

 

liberal.grΟ βουλευτής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χοσέ Γκέρα, κατήγγειλε ότι την Τρίτη, ρωσικό Boeing 777 βρέθηκε στο Καρακάς για να φορτώσει  20 τόνους χρυσού από τη κεντρική τράπεζα της χώρας

Ερωτηθείς από το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Σιμόν Ζέρπα, δεν σχολίασε τις πληροφορίες σχετικά με το χρυσό, ενώ διέψευσε τα περί ρωσικού αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ του Καράκας. Τον ισχυρισμό του Ζέρπα ωστόσο διαψεύδει το @invenezuelablog το οποίο δημοσίευσε στοιχεία πτήσης αεροσκάφους Boeing από τη Ρωσία με προορισμό το Καράκας.

Τον ισχυρισμό πάντως του βενεζουελάνου βουλευτή διέψευσε ο εκπροσώπος του Κρεμλίνου, Ντμιτρι Πεσκόφ ο οποίος δήλωσε «δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλά, είναι μάλλον fake news».

Η Ρωσία πάντως από την αρχή έχει ταχθεί στο πλευρό του Μαδούρο στον οποίο άλλωστε  χορηγήσει δάνεια και πιστωτικές γραμμές ύψους τουλάχιστον 17 δισ. δολαρίων από το 2006. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που πλέον αγωνιά για το μέλλον του, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση ανατροπής του ενδέχεται να μην επιστραφεί μεγάλο μέρος των δανείων της.

Με φόντο τα παραπάνω σημειώνεται ότι και η Τουρκία συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις των αερογραμμών της προς το Καράκας γεγονός που έχει  έχει υποψιάσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της εισαγωγής χρυσού από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μερικοί (τόνοι) χρυσού ενδέχεται να αποστέλλονται προς το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Reuters από το φετινό Ιανουάριο μέχρι το Μάιο στα τουρκικά διυλιστήρια έχει φτάσει από το Καράκας χρυσός αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περίεργο είναι όμως ότι δεν έχουν καταγραφεί οι αντίστοιχες εξαγωγές χρυσού προς την Βενεζουέλα.

Προ ημερών άλλωστε, η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τις θυρίδες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές.

Όπως αναφέρεται, η συνολική αξία του εν λόγω χρυσού -με βάση την τρέχουσα αξία, στα περίπου 1.300 δολάρια ανά ουγγιά- υπολογίζεται σε 1,2 δισ. δολάρια.

AP Photo