Νέες μεθοδεύσεις για να σώσουν τον Καμμένο, που κατέληξαν πάλι σε φιάσκο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ-eleftherostypos.gr

Εκβιαζόμενοι από τις απειλές του Πάνου Καμμένου, είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τον Κανονισμό της Βουλής

Άλλη μία πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα, που αποδεικνύει ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον έλεγχο, υπέστη χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, όπως είχαν συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο κίνδυνος να γυρίσουν μπούμερανγκ τα εξωθεσμικά σχέδια της κυβέρνησης για να διατηρηθεί στην εξουσία «φρέναρε» τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βούτση, οι οποίοι, εκβιαζόμενοι από τις απειλές του Πάνου Καμμένου, είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τον Κανονισμό της Βουλής. Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή -αδιαφορώντας για την απαξία στο ρόλο και την πλήρη έκθεση του προσώπου του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση- με την οποία του ζητούσε, δήθεν από θεσμική… ευαισθησία, να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής όπως είχαν συμφωνήσει. Η κατάργηση του plan A οδήγησε αναγκαστικά την κυβέρνηση στο plan Β.

Εχοντας αποδεχθεί ότι η πλειοψηφία – κουρελού δεν μπορεί να συνεχίσει ούτε μέρα παραπάνω, όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως λόγω της αίσθησης που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το βηματισμό της και προσπαθεί με κόλπα να κρατηθεί στην εξουσία, το Μαξίμου ετοιμάζει την ένταξη των έξι βουλευτών που τη στήριξαν στην ψήφο εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 θα αποτυπωθεί στη λειτουργία της Βουλής το επόμενο διάστημα αυτό είναι δεδομένο. Θα μπορούσε να είναι η προσχώρηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των έξι βουλευτών. Παραδείγματος χάρη, λέω. Είναι ένα σενάριο που θα μελετηθεί», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να προσχωρήσουν ως συνεργαζόμενοι, να δηλώσουν τη συνεργασία τους με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, που ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των δημοσιογράφων μετά την επιστολή του πρωθυπουργού που τον άφησε απολύτως έκθετο δικαιολογώντας την κριτική της αντιπολίτευσης περί «κομματικού προέδρου», δήλωνε σχετικά με το ενδεχόμενο προσχώρησης των έξι (Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου, Β. Κόκκαλη, Κ. Ζουράρι, Σπ. Δανέλλη, Κ. Παπακώστα): «Δεν σχολιάζω, κοντός ψαλμός…».

Η σαφής ένδειξη ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει χάσει πλήρως την επαφή του με την κοινωνία και την αίσθηση του πραγματικού πολιτικού κλίματος είναι η προσπάθειά του να δείξει ότι όλα αυτά συμβαίνουν δήθεν επειδή ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ευθύνη ως ο επικεφαλής της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Βουλής ή από «θεσμική ευαισθησία» κ.λπ., όταν στην πραγματικότητα όλοι βλέπουν ότι ψάχνουν τρόπους -αδιαφορώντας ακόμα και αν γνωρίζουν ότι προκαλούν οργή ως… θυμηδία για τα κόλπα που σκαρφίζονται- να σταθούν όρθιοι. Είναι χαρακτηριστικό το non paper του Μαξίμου μετά τις επιστολές των έξι ότι από εδώ και στο εξής στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία -μία άτυπη προσχώρηση δηλαδή- που ανέφερε ότι: «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης – κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα προσμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου