Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια με διοικητές τραπεζών

eleftherostypos.gr      Το θέμα έχει προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον τελευταίο να τάσσεται υπέρ της παράτασης του νόμου Κατσέλη

Επί τάπητος, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τίθεται σήμερα το μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων»

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαίοι υπουργοί και οι διοικητές των τραπεζών θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε εντός της εβδομάδας να διαμορφωθεί και να σταλεί στους «θεσμούς» το νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα τροποποιεί τον «νόμο Κατσέλη».

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά των προειδοποιήσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τράπεζες και συνολικότερα για την οικονομία μια ενδεχόμενη διαιώνιση της εκκρεμότητας των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Ο κ. Δραγασάκης έχει κάνει λόγο για ενδεχόμενη ανάγκη μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενδέχεται να κληθούν να καλύψουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Οι προειδοποιήσεις Δραγασάκη, σύμφωνα με κάποιους «ερμηνευτές» τους, φαίνεται ότι είχαν ως στόχο κυρίως πρόσωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζουν με καθαρά προεκλογική οπτική το όλο θέμα των «κόκκινων δανείων», επιδιώκοντας ενδεχομένως μια απλή ανανέωση του νόμου Κατσέλη και τίποτε άλλο.

Οι ίδιοι «ερμηνευτές» υποστηρίζουν ότι όσοι εντός της κυβέρνησης προωθούν μια τέτοια λύση δεν συνυπολογίζουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές συνέπειες που η λύση αυτή μπορεί να σημάνει, υπό την έννοια ότι όντως ενδέχεται να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την οποία θα φορτωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με την περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Το θέμα των «κόκκινων δανείων» έχει ήδη προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο υψηλόβαθμων υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φλαμπουράρης τάσσεται υπέρ της παράτασης του νόμου Κατσέλη και της διατήρηση του επιπέδου προστασίας για το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών, δηλαδή όχι μόνο για όσους βαρύνονται με στεγαστικά δάνεια αλλά και για τους εμπόρους και επιχειρηματίες που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς. Τυχόν υιοθέτηση της «γραμμής Φλαμπουράρη» θα έχει ως συνέπεια στο νέο διάδοχο πλαίσιο να μην ενταχθούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά να μπουν και τα επιχειρηματικά στα οποία έχει προσημειωθεί πρώτη κατοικία.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να διαμορφωθεί στις 150.000 ευρώ, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να το πετύχει, αφού οι μεν τράπεζες φέρεται να αποδέχονται ένα όριο κοντά στις 100.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν το όριο αυτό να υποχωρήσει στις 70.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.

Οι δανειολήπτες των οποίων η αξία της κατοικίας υπερβαίνει το όριο το οποίο τελικά θα επιλεγεί δεν θα είναι προστατευμένοι και θα είναι εκτεθειμένοι σε πλειστηριασμό.

Το ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο θα πρέπει να ψηφιστεί ως τα τέλη του μήνα, με βασική προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου