Πρωτοφανές: Ο Πολάκης μαγνητοφώνησε τον Στουρνάρα και τον απειλεί

 

protothema.gr   Ωμή παρέμβαση ενός υπουργού στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος – Τον εκβιάζει ότι θα πάει στο γραφείο του και θα μείνει εκεί, μέχρι να διατάξει έρευνα και για άλλα δάνεια, εκτός από το δικό του, από την Attica Bank – Έδωσε στη δημοσιότητα επιλεκτικά μέρη της συνομιλίας τους

Είναι πρωτοφανές, πρωτάκουστο και σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ, που είχε καλέσει τη διοίκηση της Attica Bank για να δώσει εξηγήσεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ, πήρε τηλέφωνο τον διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα, αφού μαγνητοφώνησε την ιδιότυπη αυτή συνομιλία που είχαν οι δυο τους, στη συνέχεια έδωσε την απομαγνητοφώνηση στον Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος με τη σειρά του την ανέβασε αυτούσια στο site του.

Από τη δημοσιευθείσα συνομιλία γίνεται σαφές πως ο κ. Πολάκης εκβιάζει τον κ. Στουρνάρα πως, αφού εξετάζει το δικό του δάνειο, πρέπει να εξετάσει και μια σειρά από άλλα δάνεια των πολιτικών του αντιπάλων. Τον απειλεί μάλιστα πως, αν δεν το κάνει, θα πάει στο γραφείο του και δεν πρόκειται να φύγει μέχρι να διατάξει ελέγχους!

Η ωμή αυτή παρέμβαση ενός υπουργού στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει προηγούμενο και ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός είναι «bullying» στον κεντρικό τραπεζίτη με μεθόδους τραμπουκισμού. Από που κι ως που και με ποιο δικαίωμα μπορεί να παρεμβαίνει ένας υπουργός της κυβέρνησης στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη -και μάλιστα να χρησιμοποιεί το προϊόν της τηλεφωνικής συνομιλίας που μαγνητοφωνήθηκε, χωρίς την άδεια προφανώς του κ. Στουρνάρα, και στη συνέχεια να μοιράζεται στο διαδίκτυο. Αυτό κι αν είναι μαγκιά, ήθος και πλεονέκτημα της αριστεράς.

Σε μια οιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, θα είχε παρέμβει πάραυτα η Δικαιοσύνη και θα είχε απαγγείλει κατηγορίες στον κ. Πολάκη περί εκβιασμού, απειλής, εξωθεσμικής παρέμβασης, παράνομης καταγραφής συνομιλιών, συκοφαντικής δυσφήμισης κλπ.

Στην Ελλάδα, όμως, όλα αυτά φαίνεται πως είναι λεπτομέρειες… Γιατί δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας;

Σε διαφορετική περίπτωση και όσο θα οδεύουμε προς τις εκλογές τρέμουμε όλοι στην ιδέα τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε.

Διαβάστε παρακάτω την υποκλαπείσα συνομιλία και βγάλτε συμπεράσματα αν στοιχειοθετούνται οι παραβάσεις του μισού ποινικού κώδικα από τον κ. Πολάκη:

– Πολάκης: «Ο κ. Στουρνάρας;»

– Στουρνάρας: «Μάλιστα, ο ίδιος»

– Πολάκης: «Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης»

– Στουρνάρας: «Γεια σας τι κάνετε;»

– Πολάκης: «Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος»

– Στουρνάρας: «Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι»

– Πολάκης: «Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση»

– Στουρνάρας: «Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση»

– Πολάκης: «Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,
4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.
Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο»

– Στουρνάρας: «Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε»

– Πολάκης: «Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;»

– Στουρνάρας: «Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω»

– Πολάκης: «Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…»

– Στουρνάρας: «Μπα, όλοι δικοί μου είναι»

– Πολάκης: «Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;»

– Στουρνάρας: «Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν»

– Πολάκης: «Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα»

– Στουρνάρας: «Μάλιστα, καλά»

– Πολάκης: «Καλό απόγευμα»

– Στουρνάρας: «Καλό απόγευμα».