Το σκάνδαλο με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων συνεχίζεται…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα-liberal.gr

Ακόμη ένας «διαγωνισμός» επιλογής «μόνιμου» Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατέληξε στην «επιλογή» του «δικού τους παιδιού».

Η δήθεν «αντικειμενική» διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι -για τα επόμενα 4 χρόνια- θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων εξελίσσεται σε μια κακόγουστη φάρσα. Συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί φίλους, συντρόφους, συγγενείς και αγαπητικούς οι οποίοι συγκεντρώνουν βαθμολογία 238 μορίων με άριστα το 1.000 (!!) κι όμως θα μείνουν εκεί να «συντονίζουν» το έργο των υπουργείων και στην επόμενη κυβέρνηση

Στον 4ο διαδοχικό «διαγωνισμό» που αποκαλύπτει σήμερα το Liberal, το σκηνικό του σκανδάλου παραμένει το ίδιο. Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος υποβλήθηκαν 65 υποψηφιότητες από επιστήμονες που πίστεψαν ότι θα υπάρχει μια αξιοκρατική και αντικειμενική διαδικασία.

Από τις 65 υποψηφιότητες, απορρίφθηκαν οι …55 (!!) όχι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αλλά απλώς γιατί τα τυπικά τους προσόντα θεωρήθηκε ότι δεν ικανοποιούσαν τις διατάξεις της προκήρυξης.

Από τους 10 υποψήφιους που απέμειναν, στην διαδικασία της συνέντευξης πέρασαν μόνον οι 3, οι εξής 2 δηλαδή η σημερινή Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία με βασικό προσόν ότι εργάζεται στο Υπουργείο από το 2004 ξαφνικά εκτινάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων.

Το κόλπο πλέον είναι γνωστό. Οι προκηρύξεις για την «αντικειμενική διαδικασία επιλογής» γράφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να απορρίπτονται για «τυπικούς» λόγους το 80% έως 90% των υποψηφίων που διαθέτουν άφθονα προσόντα, πτυχία και επαγγελματική εμπειρία.

Κατόπιν κατά τη διάρκεια της μοριοδότησης, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος έχει εργαστεί ως Γενικός Γραμματέας στο ίδιο Υπουργείο βαθμολογείται με προκλητικά υψηλό αριθμό μορίων και φυσικά «με αντικειμενικές διαδικασίες» επιλέγεται.

Η κυρία Μπαριτάκη απόφοιτος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήρε πολλά μόρια για την ακτιβιστική της περιβαλλοντική δράση (είχε μάλιστα εκδιωχθεί από το Υπουργείο επί εποχής Γιώργου Σουφλιά αλλά επέστρεψε νικητής και τροπαιούχος) και ο θρίαμβός της στην σχετική διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένος.

Είναι χαρακτηριστική μια άλλη περίπτωση αυτή του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν υποβληθεί 47 φάκελοι υποψηφίων. Η 9μελής επιτροπή αξιολόγησης του ΑΣΕΠ απέρριψε τους… 45 φακέλους και στη διαδικασία της συνέντευξης προχώρησαν μόνον …δύο (2), από τους οποίους ο πρώτος, εντελώς συμπτωματικά προφανώς, είναι ο σημερινός γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηλίας-Μιλτιάδης Κλάπας. Η προκήρυξη απαιτούσε οκταετή (8) τουλάχιστον αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Κατά σύμπτωση, ο κ. Κλάπας έχει διατελέσει 8 χρόνια δήμαρχος Πρέβεζας.

Εξωφρενική όμως είναι η… βαθμολογία που συγκέντρωσε ο νέος ιδανικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα ακαδημαϊκά του προσόντα (πτυχία, γλώσσες κλπ) πήρε 30 μόρια περίπου. Από τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις πήρε άλλα 20 μόρια. Και για το γεγονός ότι έχει διατελέσει Δήμαρχος, αντιδήμαρχος και μέλος της ΚΕΔΚΕ ξαφνικά κερδίζει άλλα 190 μόρια!

Δηλαδή με άριστα το 1.000 ο κ. Κλάπας πήρε 238 μόρια συνολικά. Φαντάζεστε να ήταν φοιτητής και να έπαιρνε βαθμολογία 2,38 με άριστα το 10; Θα έπαιρνε πτυχίο; Σίγουρα όχι.

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, για τα επόμενα 4 χρόνια, ωστόσο μπορεί να γίνει…