Ενδιαφέρον για επενδύσεις στη φοιτητική κατοικία από Ηines – Henderson Park

Της Στεφανίας Σούκη-newmoney.gr

Προοπτικές στον κλάδο της φοιτητικής στέγης στην ελληνική αγορά βλέπει το δίδυμο των Hines- Henderson Park.

Οι δύο επενδυτικοί οίκοι που έγιναν γνωστοί στη χώρα μας όταν προ διετίας απέκτησαν το σημερινό Grand Hyatt (πρώην Athens Ledra) στη λεωφόρο Συγγρού φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκταθούν στο συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κλάδος της φοιτητικής στέγης αποτελεί από τους πλέον αναπτυσσόμενους στην ευρωπαϊκή αγορά real estate.

grandddd.jpg

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε από τους Δελφούς το περασμένο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Ηines στην Ελλάδα Πολ Γωμόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο Delphi Economic Forum και αναφέρθηκε στην εμπειρία της Hines από την τελευταία -σχεδόν- πενταετία παρουσίας του γνωστού επενδυτικού οίκου στη χώρα μας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο κλάδος της φοιτητικής κατοικίας είναι μεταξύ των αγορών που εξετάζει να επεκταθεί ο όμιλος στη χώρα μας, πέραν των λοιπών επενδύσεων που εξετάζει στον τομέα του τουρισμού για νέα resorts στην Κρήτη αλλά και στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων (σ.σ. όπως για παράδειγμα για το εμπορικό κέντρο Athens Heart στο κέντρο της Αθήνας, την επένδυση στο πρώην ακίνητο Μουζάκη στη λεωφόρο Κηφισού όπου σχεδιάζεται η δημιουργία big boxes με τη λειτουργία καταστημάτων της αλυσίδας Leroy Merlin, την ίδια στιγμή που το όνομα της Hines βρίσκεται στο τραπέζι και για την επόμενη μέρα του ημιτελούς εμπορικού κέντρου του άλλοτε κραταιού Βωβού, εφόσον δοθεί λύση από τις πιστώτριες τράπεζες).

arheeee.jpg

Σημειώνεται ότι η Hines διαπραγματεύεται εδώ και καιρό ένα νέο ξενοδοχειακό deal για τα δύο ξενοδοχεία –Coral και Hermes- του ομίλου Μαμιδάκη στην Κρήτη, μία συμφωνία που φαίνεται ότι βαίνει προς ολοκλήρωση τώρα με τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Alpha και Eurobank, έναντι τιμήματος ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στο κομμάτι της διαχείρισης, ο όμιλος φαίνεται ότι θα συνεργαστεί για μία ακόμη φορά, όπως και στην περίπτωση του Grand Hyatt της Αθήνας με τον όμιλο του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη.

Πάντως, Hines και Henderson έχουν ήδη επενδύσει από κοινού στο κομμάτι της φοιτητικής κατοικίας στην Ευρώπη, σε άλλες αγορές, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα για τον σκοπό αυτό κοινοπρακτικό σχήμα ήδη από το 2017. Η πρώτη επένδυση του κοινού σχήματος αφορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη συγκροτήματος φοιτητικής στέγης στο Λάνκαστερ δυναμικότητας 630 κλινών με σκοπό τη λειτουργία του τη χρονιά 2019- 2020. Η δεύτερη κοινή επένδυση στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών από την κοινοπραξία των δύο ήρθε πέρυσι στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, όπου Hines και Henderson Park προχώρησαν στην απόκτηση ενός project για την ανάπτυξη συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών 20.000 τ.μ..

Στην Ελλάδα, παρά τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών είναι ελάχιστες οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ πιο ενεργά στον κλάδο έχει μπει ο όμιλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με δύο επενδύσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη για τη μετατροπή υφιστάμενων ακινήτων σε κτίρια φοιτητικών κατοικιών.