Χαμός για τη Βενεζουέλα: Απόπειρα πραξικοπήματος λένε οι Ρώσοι – Δεν θα κάτσουμε απαθείς απαντούν οι Αμερικάνοι

eleftherostypos.gr

Ευθεία προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στη Μόσχα στον απόηχο της προσγείωσης ρωσικών αεροσκαφών στο Καράκας, με Ρώσους στρατιώτες και υλικό.

Ευθεία προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στη Μόσχα στον απόηχο της προσγείωσης ρωσικών αεροσκαφών στο Καράκας, με Ρώσους στρατιώτες και υλικό.

 

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τη Δευτέρα τη Ρωσία να «σταματήσει την μη εποικοδομητική συμπεριφορά της» υποστηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο, διαμηνύοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια αν η Μόσχα συνεχίσει να επιδεινώνει τις εντάσεις στη Βενεζουέλα».

«Η συνεχιζόμενη παρείσφρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού για την υποστήριξη του παράνομου καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα κινδυνεύει να παρατείνει τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας που υποστηρίζει συντριπτικά τον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό», τον οποίο αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 50 ακόμη χώρες, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών.

Από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αποπειράθηκαν να οργανώσουν ένα πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, χωρίς να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την άφιξη των Ρώσων στρατιωτικών στο Καράκας, την οποία κατήγγειλε η Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε ότι οι απόπειρες της Ουάσιγκτον να οργανώσουν ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και οι απειλές που διατυπώνουν εναντίον της νόμιμης κυβέρνησής της συνιστούν παραβιάσεις της χάρτας του ΟΗΕ και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου Κράτους» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν το Σάββατο στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βενεζουέλας με έναν Ρώσο υψηλόβαθμο στρατιωτικό και περίπου 100 στρατιώτες, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.