Άλκης Κούρκουλας για Αλ. Τσίπρα: « Ήθελε να είναι ηρωικός, σε μία μέρα Εθνικής εξάρσεως»;

liberal.gr

Μια σειρά ερωτημάτων για το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα από τουρκικά μαχητικά προκύπτουν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο κ. Άλκη Κούρκουλα.

Σε ανάρτηση του στο facebook ο  κ. Κούρκουλας διερωτάται μεταξύ άλλων αν ο Αλέξης Τσίπρας «ήθελε να είναι ηρωικός, σε μία μέρα Εθνικής εξάρσεως» ενώ παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στα ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη, όπου περιγράφει το πώς χειρίστηκε -ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τότε 1940 – το επεισόδιο με την συνεχή παρενόχληση -πριν τον τορπιλισμό- του καταδρομικού ΕΛΛΗ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κούρκουλα:

Πώς αντελήφθη ο πρωθυπουργός την παραβίαση;  Αντελήφθη ότι το ελικόπτερο του άλλαξε πορεία;  Δεν ακολούθησε το σχέδιο πτήσης που είχε χαραχθεί στο (ελληνικό) Πεντάγωνο;

Ποιος τον συμβούλεψε να κάνει δημόσιες δηλώσεις για την παρουσία της τουρκικής  αεροπορίας στην περιοχή;

Το Υπουργείο Αμύνης ή το επικοινωνιακό του επιτελείο;

Ήθελε να είναι ηρωικός, σε μία μέρα Εθνικής εξάρσεως;  Ή ήθελε να υπογραμμίσει κάτι που προωθεί ο Ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός ή  η εξωτερική πολιτική;

Μήπως, μήπως όπως πολλοί πιστεύουν να επιβεβαιώσει ότι πιάνει πουλιά στον αέρα; 

Η Άγκυρα διέψευσε την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω πηγών της στο πρακτορείο Anadolu, Ωστόσο η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας.

Αφού η Άγκυρα  διαψεύδει το επεισόδιο,  δεν το εντάσσει στην πολιτική της, αν υποθέσουμε  – όπως πολλοί πιστεύουν – ότι έχει κάποια πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Γιατί η Αθήνα επιμένει ότι το επεισόδιο όντως συνέβη και λέει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρό διάβημα.  Μήπως βγάζουμε μόνοι μας τα ματάκια μας;

Παραπέμπω τους ενδιαφερόμενους στα ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη,  όπου περιγράφει το πώς χειρίστηκε -ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τότε 1940 – το επεισόδιο με  την συνεχή παρενόχληση -πριν τον τορπιλισμό- του καταδρομικού ΕΛΛΗ.. Δεν απήγγειλε κανένα “Μολων λαβέ”, ούτε διοχέτευσε μόνος του στον ελληνικό τύπο ότι οι Ιταλοι παρενοχλούν -με υποβρύχια – το ΕΛΛΗ. Το ύφος αλλά και η στρατηγική που υπηρετούσε οδήγησαν στο έπος του ’40… μα τι λέω τώρα.