Σε μέτωπο κατά του Τραμπ εξελίχθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας

eleftherostypos.gr

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γαλλία και Γερμανία διεκδίκησαν μια πιο ισορροπημένη σύμπραξη ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, με βάση την εμπιστοσύνη και την αμοιβαιότητα και κάλεσαν για μία ανανεωμένη πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις, αφού θεωρούν δεδομένη την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών που παίζουν το δικό τους παιχνίδι.

 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μίνι συνόδου, οι Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν ανέφεραν ούτε μία φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ ενώ προειδοποίησαν για τις«εμπορικές εντάσεις» σε ένα πλαίσιο ολομέτωπων επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου, κυρίως εναντίον των κινεζικών εισαγωγών.

«Οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ μετά την σύνοδο κορυφής στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρωτοβουλία αυτής της τετραμερούς συνάντησης, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, για να παρουσιασθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την «συμβασιουχική» προσέγγιση που επιφυλάσσει για τις διεθνείς σχέσεις από την μία πλευρά, και τη κινεζική εξάπλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και των μαζικών της επενδύσεων παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, που είναι η τελευταία χώρα που υπέκυψε στην κινεζική γοητεία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.

«Έχουμε διαφορές… Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. «Όμως σεβόμαστε την Κίνα…και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της». «Η συνεργασία αποφέρει περισσότερα από τον ανταγωνισμό», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Κίνας του απάντησε με μία έκκληση για το ξεπέρασμα της «καχυποψίας». «Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό…Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε ο Σι, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, κυρίως ως προς τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο», αλλά «αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαιότητα και αυτήν δυσκολευόμαστε να την βρούμε», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

Οι τέσσερις ηγέτες φρόντισαν ωστόσο να τονίσουν τα σημεία σύγκλισης για τη ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του μηχανισμού διαιτησίας στις διεθνείς συναλλαγές, που δέχεται τα πυρά και την αμφισβήτηση του Λευκού Οίκου.

Κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και εμπορικών συμβολαίων, ανάμεσά τους και η παραγγελία 300 αεροσκαφών, 290 Airbus A320 και 10 A350, ανάμεσα στην κινεζική κρατική CASC (China Aviation Supplies Holding Company) ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τιμές καταλόγου.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκαν επίσης να διατηρήσουν «έναν ρόλο ώθησης και κινητοποίησης» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της βιοποικιλότητας. Δεσμεύθηκαν να δράσουν για την αντιμετώπιση της «περιβαλλοντικής εγκληματικότητας, κυρίως κατά της λαθροθηρίας και της διακίνησης ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση», καθώς και κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος με τα πλαστικά.