Παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι η Βενεζουέλα

liberal.gr

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το δεύτερο μεγάλο μπλακ-άουτ σε διάστημα τριών εβδομάδων, συνεχίζει να παραλύει τη χώρα και να οδεύει προς το τρίτο 24ωρο.

Η κυβέρνηση Νικολάς Μαδούρο κήρυξε αργία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης απέτυχαν.

Επιχειρήσεις, νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστά για δεύτερο 24ωρο, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τη διαλυμένη οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο Χοσέ, το κυριότερο λιμάνι εξαγωγών της Βενεζουέλας, οι εργασίες έχουν διακοπεί από τη Δευτέρα.

Το μπλακ-άουτ έχει επηρεάσει και την εξαγωγή αργού πετρελαίου, η κυριότερη πηγή απόκτησης συναλλάγματος για το καθεστώς Μαδούρο. Σημειώνεται πως το μπλακ-άουτ πλήττει 21 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας, ενώ το NetBlocks, οργανισμός που επιτηρεί το δίκτυο του ίντερνετ, ανέφερε ότι η βλάβη είχε “σοβαρές επιπτώσεις” στις τηλεπικοινωνίες σε 18 από τις 23 πολιτείες.

Ο Νικολάς Μαδούρο αποδίδει τις διακοπές σε δολιοφθορά που ενορχηστρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ο μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό καταγγέλλει τη χρόνια εγκατάλειψη των υποδομών καθώς και διαφθορά από πλευράς κυβέρνησης.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισε να επανέρχεται σταδιακά το βράδυ της Τρίτης, όμως το δίκτυο κατέρρευσε πάλι σήμερα τα ξημερώματα.

Φωτογραφία: AP