Υπό κράτηση ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

liberal.gr

Για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

Νωρίτερα, τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ύστερα από κλήση στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σχετικά «Η αστυνομία έχει καθήκον να εκτελέσει το ένταλμα, εξ ονόματος του δικαστηρίου του Γουεστμινιστερ, αφότου προσκλήθηκε από τον πρεσβευτή του Ισημερινού μετά την άρση του ασύλου από την κυβέρνηση της χώρας».

Βίντεο από τη σύλληψη του Ασάνζ

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε με την σειρά του «Σχεδόν επτά χρόνια μετά την είσοδό στην πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασανζ είναι τώρα υπό κράτηση και θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη της χώρας μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία και την αστυνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια επέμεινε τη Δευτέρα ότι το Κίτο έχει δικαίωμα να διενεργήσει δική του έρευνα για τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο φέρεται να διέσπειρε προσωπικές φωτογραφίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του ότι ο σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να τον προσαγάγει σε δίκη διότι αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΒρετανίαςΤζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

ΟΗΕ: Ο Ισημερινός εξέθεσε τον Ασάνζ σε κίνδυνο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.

ΗΠΑ: Ο Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010.

Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

AP Photo