Υποτροφία στον γιο του υπουργού Φωτάκη: Είναι νόμιμο είναι όμως ηθικό;

protothema.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός ‘Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης απαντά στα «ΝΕΑ» για τον υποψήφιο διδάκτορα γιο του που πήρε ενίσχυση 27.000 ευρώ από το υπουργείο του

Για την υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ στο γιο του από το Ίδρυμα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ο γιος του νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη έλαβε το 2017 υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ ως υποψήφιος διδάκτορας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε επί των ημερών του πατέρα του.

Το ερώτημα ωστόσο που τέθηκε είναι κατά πόσο ηθικό είναι να θέσει την υποψηφιότητα του σε περίοδο που ο πατέρας του ήταν υπουργός, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΛΙΔΕΚ παρουσιάζεται ως μία Ανεξάρτητη Αρχή για τη διαχείρηση της έρευνας στη χώρα.

toegraf12
Το έγγραφο της απόφασης χορήγησης υποτροφίας 27.000 ευρώ στον γιο του Κώστα Φωτάκη

Ο Κώστας Φωτάκης απάντησε στα «ΝΕΑ» και ανέφερε ότι δεν προΐσταται του συγκεκριμένου Ιδρύματος και δεν έχει σχέσεις με τα μέλη του. Προσθέτει ότι ο γιος του είναι ανεξάρτητος και ότι μόνος του αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για την υποτροφία. Σχολιάζει ότι δεν μπορεί από την πλευρά του να στερηθεί του δικαιώματος να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του είναι υπουργός.

Για το ίδιο θέμε μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΛΙΔΕΚ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ίδρυμα λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα από το υπουργείο Παιδείας και ότι οι υποτροφίες δίνονται ύστερα από κρίση εξωτερικών αξιολογητών.

Ανακοίνωση Φωτάκη: Δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα,» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Ερευνας Κώστας Φωτάκης, ανακοίνωσε:

«Σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας του γνωστού Συγκροτήματος γίνεται αναφορά σε μέλος της οικογένειάς μου που διεκδίκησε με επιτυχία το 2017 υποτροφία υποψήφιου διδάκτορα από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στο πλαίσιο ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η χρονική στιγμή που επιλέγεται να κυκλοφορήσει αυτό το δημοσίευμα, «σύμφωνα με πληροφορίες» όπως αναφέρεται, δεν είναι τυχαία γιατί τα αποτελέσματα έχουν δημοσίως ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια. Κατά συνέπεια οι «πληροφορίες» είναι αήθεις και αποσκοπούν στο να πλήξουν τη θεσμική μου ιδιότητα και το έργο που επιτελείται στο Υπουργείο, ενώ παράλληλα σπιλώνουν την προσωπικότητα ενός νέου και πλήρως ανεξάρτητου ατόμου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θίγουν το ίδιο το ΕΛΙΔΕΚ, ένα Ίδρυμα-θεσμό που στηρίζει την Έρευνα και τους νέους επιστήμονες στη χώρα.

Ένα Ίδρυμα που έχει γίνει αποδεκτό από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Οι «πληροφοριοδότες» αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Δεν σχετίζονται με τις τακτικές που οι ίδιοι καθιέρωσαν και εξέθρεψαν στο παρελθόν.

Το ΕΛΙΔΕΚ είναι ένα παντελώς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από την Πολιτεία Ίδρυμα.

Η Διοίκησή του, δηλαδή το Επιστημονικό Συμβούλιο, επιλέγεται από 40 εκπροσώπους που ορίζονται από τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Οι αξιολογήσεις των προτάσεων των προκηρύξεων του ΕΛΙΔΕΚ γίνονται από ανεξάρτητες Επιτροπές καταξιωμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς καμία δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Η σημερινή αντιπολιτευτική ένδεια, οδηγεί σε τέτοιες απόπειρες έγερσης θεμάτων ηθικής τάξης και δεοντολογίας εκεί που δεν υπάρχουν.

Ας το εμπεδώσουν όμως καλά όσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.

Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».